«Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θα δώσει μία νέα ώθηση στη μάχη κατά των εισβολέων στο Αφγανιστάν», ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τάλιμπαν, λίγες μόνο ώρες μετά το μήνυμα της Αλ Κάιντα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση επιβεβαιώνει τον θάνατο του ηγέτη της και υπόσχεται να πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα του εκπροσώπου των ταλιμπάν Τάρικ Γκαζνιουάλ  που προκαλεί έντονη ανυσηχία στις ΗΠΑ, αναφέρεται ότι το «το ισλαμικό εμιράτο εκτιμά ότι το μαρτύριο του σεΐχη Οσάμα Μπιν Λάνταν θα δώσει μία νέα ώθηση κατά των εισβολέων σε αυτήν την κρίσιμη φάση του τζιχάντ».

Ύστερα από τα «τρομοκρατικά» μηνύματα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά προσεκτική για κάθε προσπάθεια από την Αλ Κάιντα να εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της.

«Η έκκληση της Αλ Κάιντα για εκδίκηση έδειξε ότι αναγνώρισε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι. «Θα παραμείνουμε σε κατάσταση επιφυλακής. Γνωρίζουμε καλά τη δυνατότητα για μια τέτοια δραστηριότητα, και για το λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά το θέμα αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Είναι πάντως προφανές ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν έχει προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσμο και δεν ήταν λίγες οι διαδηλώσεις οργής που πραγματοποιηθήκαν την Παρασκευή.

Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ χιλιάδες Ινδονήσιοι βγήκαν στοςυ δρόμους της Ιάβας για να εκφράσουν δημόσια την επιθυμία τους να θυσιάσουν τις ζωές τους για να εκδικηθούν το θάνατο του Οσάμα. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Κάιρο όσο και στο Λονδίνο, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πάντως, εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν την Παρασκευή ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να προσφέρουν «στοιχεία» για να αποδείξουν ότι η επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Το τελευταίο μήνυμα του Μπιν Λάντεν;

Μια εφημερίδα του Κουβέιτ δημοσίευσε πάντως την Παρασκευή ένα μήνυμα που υποστηρίζει ότι έστειλε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα προς τις γυναίκες και τα παιδιά του και το οποίο έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου του 2001.

«Σας ζητώ συγγνώμη παιδιά μου για το λίγο χρόνο που σας αφιέρωσα, επειδή έπρεπε να ανταποκριθώ στις ανάγκες της τζιχάντ», αναφέρει ο Οσάμα, ενώ ζητά από τα παιδιά του να μην ακολουθήσουν τα βήματά του και να μην γίνουν μέλη της Αλ Κάιντα.

Πέντε χρόνια στο Αμποταμπάντ

Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως η δήλωση συζύγου του Μπιν Λάντεν η οποία είπε στους Πακιστανούς ανακριτές ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα και η οικογένειά του ζούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια στο κτιριακό συγκρότημα όπου σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι δεκάδες κάτοικοι της πόλης Αμποταμπάντ όπου διέμενε ο Οσάμα συνελήφθησαν την Παρασκευή με την υποψία ότι συνδέονταν με τον Μπιν Λάντεν και τον κάλυπταν.

Οι πακιστανικές αρχές ερευνούν μάλιστα το ενδεχόμενο οι άνθρωποι αυτοί να συνδέονται με την Κάιντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook