Το πολυδαίδαλο σύστημα του «μαύρου χρήματος» που αναπτύχθηκε πίσω από δαπανηρές προμήθειες εξοπλιστικού υλικού τη δεκαετία του 2000 αποκάλυψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο Αντώνης Κάντας, κατά τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μάλλη και Γιάννη Σταυρόπουλου.

Η απολογία του Αντ.Κάντα

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας -προφυλακισμένος πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού- έδωσε αναλυτικά στοιχεία και αριθμούς για εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία του χορηγήθηκαν μίζες, ενώ κατονόμασε και συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από αυτές, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα ηχηρά.

Η συμπληρωματική απολογία του Αντ.Κάντα

Αναλυτικότερα, στις 30 σελίδες της απολογίας του ενώπιον των ανακριτών, ο Αντ.Κάντας περιέγραψε τις μίζες από δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα, 17 πρόσωπα που εμπλέκονται στο «μαύρο χρήμα» και λεπτομέρειες για τα άγνωστα παρασκήνια στον κόσμο των δωροδοκιών και των κρυφών συναλλαγών, με φόντο τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Μάλιστα, το πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε παράνομος χρηματισμός και σε υψηλότερο επίπεδο από το δικό του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «με βάση τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου και θεωρώ βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».

Κατά τη μαραθώνια απολογία του ο Αντ. Κάντας φέρεται να αποκάλυψε με λεπτομέρειες τις μίζες που πήρε ο ίδιος για συνολικά 12 εξοπλιστικά προγράμματα:

Συγκεκριμένα:

• Για τα υποβρύχια U 214 φέρεται να έλαβε 600.000 ευρώ από τον Π.Ε.

• Για το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger Asrad: 1.500.000 ευρώ από τον Π. Ε

• Για τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους Kornet: 3.000.000 δολάρια από τον Π.Ε.

• Για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ΟSA: 1.700.000 δολάρια από τον Λ.Μ.

• Για τα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Wegmann: 750.000 ευρώ από τον Δ.Π.

• Για το σύστημα ΑΣΕΠΕ: 250.000 ευρώ από τον Χ.Τ.

• Για τα ραντάρ Arthur: 240.000 ευρώ από Κ.Μ.

• Για τα αεροσκάφη Mirage 2000Q: 800.000 ευρώ από Π.Ν.

• Για την προμήθεια των πυραύλων EXOCET: 400.000 ευρώ από Γ.Κ.

• Για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2: 600.000 σε σακ-βουαγιάζ από Θ.Λ.

• Για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48 : 1.000.000 ευρώ από Π.Ε και τέλος

• Από διάφορα προγράμματα: 1.000.000 ευρώ

Παράλληλα στην τετραήμερη απολογία του ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται να έδωσε λεπτομέρειες για τους ενδιάμεσους, για τους εκπροσώπους εταιριών που τον χρημάτισαν, για δικηγόρους και στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, που τον βοηθούσαν να ανοίξει λογαριασμούς και να συστήσει offshore εταιρίες για την διακίνηση και το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», αλλά και για τις μίζες με τις βαλίτσες. Όσο για τον ίδιο -όπως είπε- έπαιρνε τις μίζες όχι για να κάνει αλλά και για να μην κάνει οποιαδήποτε λάθος κίνηση.

Ανοίγει το στόμα του ο Ευσταθίου

Για τον σημαίνοντα ρόλο στον χρηματισμό του ο Αντ.Κάντας κατονόμασε, μεταξύ άλλων, και τον Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας Atlas που ενεπλάκη στο πρόγραμμα προμήθειας των υποβρυχίων U 214 «Παπανικολής».

Ο 83χρονος μεσάζων κλήθηκε και θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων στις 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον ο Π.Ευσταθίου φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει και αυτός τα χαρτιά του και να δώσει αναλυτικά στοιχεία για το «μαύρο χρήμα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ο αριθμός των κατηγορουμένων, που θα ακολουθήσει παραμένει άγνωστος.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook