Μπορεί στην Ελλάδα να «κλείνει» μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της χώρας και η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για το επόμενο έτος, ωστόσο, στη Γερμανία δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να χαλαρώσουν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γενς Βάιντμαν, στέλνει το δικό του «πρωτοχρονιάτικο» μήνυμα τονίζοντας «Ξεχάστε το κούρεμα, επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις» τη στιγμή που Γερμανοί αναλυτές ασκούν σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί την προεδρία της ΕΕ.

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild οι Γερμανοί πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν σε νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα με τις πιο ακραίες φωνές να ζητούν εκ νέου έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Με συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της Bild, ο Γενς Βάιντμαν αποκρούει κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς όπως επισημαίνει \”με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αγόραζε χρόνο, αλλά δεν θα έλυνε τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να λύσει το θέμα με τους πλειστηριασμούς στις κατοικίες, να γίνει πιο παραγωγική και να εδραιώσει τον κρατικό προϋπολογισμός της. Πρέπει να συνεχίσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να τις φτάσει μέχρι τέλους\”.

Για την κρίση του ευρώ, ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως \”Αυτή τη στιγμή , οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει . Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Η κρίση μπορεί να φουντώσει και πάλι . Ο καθένας έχει την ευθύνη του για μια σταθερή βάση στη δική του χώρα αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ\”.

Και καταλήγει \”Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου\”.

Επιπλέον σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Μόνο το 16% είναι υπέρ της διατήρησης της χώρας, με επιπλέον δισεκατομμύρια, στην ζώνη του ευρώ, ενώ το 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η έρευνα έγινε μεταξύ 20 και 23 Δεκέμβριο και ρωτήθηκαν 1105 Γερμανοί πολίτες.

Αμφιβολίες για την ελληνική προεδρία-Σκληρή κριτική σε Σαμαρά και κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, αρκετοί Γερμανοί αναλυτές δυσκολεύονται να πιστέψουν μια πιθανή επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, καθώς πρόκειται για μια χώρα που έφτασε στο χείλος της πτώχευσης και έχει λάβει σημαντικό πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της.

Ο Βέσελ Κούριερ της Deutsche Welle, εξηγεί την προβληματική κατάσταση ως εξής: \”Πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι\’ αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία\”.

Υπ\’ αυτή την έννοια ο Βέσελ Κούριερ διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική προεδρία θα καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς σοβαρά θέματα όπως η τραπεζική ένωση και η ανάσχεση των ευρωσκεπτικιστών.

Ενας άλλος αναλυτής της εφημερίδας Mittelbayerische Zeitung σημειώνει, πως δεν μπορεί να καταλάβει την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά τη στιγμή που μπροστά του θα έχει κάμποσα \”καυτά\” θέματα να διευθετήσει. Οχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα \”προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση\”.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook