Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί τόσο από το απίστευτο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel όσο και από τη μυστική συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πιθανότατα υπουργών Οικονομικών των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοίνωση, ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο στην οποία αναφέρει:

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του NewsIt στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και οι ομόλογοι του κ. Παπακωνσταντίνου από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Παρασκηνιακά όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή τέθηκε επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους και συζητήθηκε έντονα η επιμήκυνσή του. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό εάν μία ενδεχόμενη επιμήκυνση αφορούσε το χρέος των 110 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε από την τρόικα ή το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με το προκλητικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γερμανικού, που αναφέρει ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές και είναι ενδεικτική η μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πάντως, το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel έτυχε πανταχόθεν διαψεύσεων τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τη γερμανική, ενώ και εκπρόσωπος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ το διέψευσε κατηγορηματικά.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στη μυστική συνάντηση μετείχε ένας μικρός αριθμός υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και σίγουρα μετέχει και η Γερμανία.

 

Απο την πλευρά της, στην ιστοσελίδα της η Monde υποστηρίζει ότι η μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει είτε αντικείμενο την κρίση χρέους για την Ελλάδα και την Πορτογαλία είτε το θέμα της διαδοχής του Ζαν Κλωντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ιδιαίτερα αυτό γκρίζο σκηνικό έρχεται και να προστεθεί και η αναφορά του Τζόσεφ Στίγκλιτς, νομπελίστα οικονομολόγου και το σημαντικότερου συμβούλου του έλληνα πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της Μέρκελ, ο Λαρς Φελντ ο οποίος σε συνέντευξή του  στο Bloomberg είπε όλα όσα δεν μπορεί να πει η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν χρήσιμη ακόμα και μέσα στο 2011.

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook