Φέσι άνω των 100 χιλιάδων ευρώ έχει φορέσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλευόταν κυλικεία του ιδρύματος. Το φέσι αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθωμάτων από τα κληροδοτήματα και το κουτσούρεμα του τακτικού προϋπολογισμού, έχει μετατρέψει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου σε τραγική…

Όπως λέει ο αντιπρύτανης κ. Μανόλης Πετράκης: «Οι κατραπακιές που μας έρχονται είναι απανωτές στον οικονομικό τομέα τον τελευταίο καιρό». Η εταιρεία που είχε εκμισθώσει δύο κυλικεία έχει, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, να πληρώσει ενοίκιο πάνω από ένα χρόνο. Το ποσό που χρωστάει στο Πανεπιστήμιο υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ.

«Είναι δυνατόν να παίζουνε με το Πανεπιστήμιο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις;», αναρωτιέται ο κ. Πετράκης και συμπληρώνει: «Ένα τέτοιο ποσό είναι πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τα χρήματα αυτά μας είναι απαραίτητα». Συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημίου Κρήτης και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη εξόδων που δεν μπορούν να πληρωθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Από εκεί πληρώνονται και οι λίγοι υπάλληλοι της εταιρείας διαχείρισης, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς… μισθό.

Το Πανεπιστήμιο έχει κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μην καταβάλλει μισθώματα, ενώ ακόμα εκμεταλλεύεται ένα κυλικείο. Υπάρχει, όμως, προβληματισμός σχετικά με το εάν και κατά πόσο κατορθώσει το Πανεπιστήμιο να λάβει αυτά που του χρωστάνε, καθώς ακούστηκε στα πηγαδάκια του ιδρύματος ότι η εταιρεία πάει για πτώχευση.

Η σύμβαση της εν λόγω εταιρείας λήγει μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Πετράκης, ωστόσο, φοβάται ότι είναι θα δύσκολο, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, να βρει πλέον το Πανεπιστήμιο ένα καλοπληρωτή εκμισθωτή των κυλικείων του.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά. Όλα τα ενοίκια των κληροδοτημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, τα περισσότερα γύρω στο 20%. Πρόκειται για σημαντική απώλεια εσόδων για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί η ζημιά από τα παλιά γραφεία του ιδρύματος στο Ρέθυμνο.

Τα γραφεία αυτά στεγάζονται σε ένα μεγάλο κτήριο στο κέντρο του Ρεθύμνου. Το κτήριο αυτό το ενοικίαζε η πρώην Νομαρχία έναντι 7.200 ευρώ το μήνα. Η αιρετή Περιφέρεια κίνησε να φύγει… Να πάει σε άλλο κτήριο. Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για να δουν οι δύο πλευρές αν μπορούν να τα βρουν, με έκπληξη το Πανεπιστήμιο άκουσε την προσφορά των 3.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μείωση του ενοικίου ανώτερη του 50%.

Το Πανεπιστήμιο, ωστόσο, αναγκάστηκε να δεχτεί την πολύ μικρή αυτή προσφορά, κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι φοβήθηκαν πως είναι δύσκολο να βρεθεί αυτή την εποχή μισθωτής για τόσο μεγάλο κτήριο. Και ο δεύτερος είναι ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάληψης του κτηρίου από φοιτητές σε περίπτωση που έμενε άδειο…

(Νέα Κρήτη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook