Tο «πράσινο φως» για την επιβολή του αποκαλούμενου «φόρου των εκατομμυριούχων» επί των οικονομικών ετών 2013-2014 άναψε το Συνταγματικό Συμβούλιο στη Γαλλία.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε ότι είναι συνταγματικό να επιβληθεί αυτός ο φόρος σε όλες τις εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Η αρχική πρόταση να φορολογηθούν τα ατομικά έσοδα είχε κριθεί αντισυνταγματική πριν από σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο είχε υπογραμμίσει πως το μέγιστο νόμιμο ποσοστό φόρου για τα πρόσωπα είναι 66%.
Η κυβέρνηση ωστόσο τροποποίησε την πρόταση ώστε να καταστήσει τους εργοδότες υποχρεωμένους να καταβάλλουν το φόρο του 75% για το τμήμα των μισθών που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η επιβολή του φόρου έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με επικεφαλής τις ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες νωρίτερα φέτος έφτασαν στο σημείο ακόμα και να προχωρήσουν σε απεργία για το θέμα αυτό επισημαίνοντας πως πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας έιναι οικονομικά ευάλωτες και πως τα σχέδια θα προκαλέσουν έξοδο των κορυφαίων παικτών που πληρώνονται τεράστιους μισθούς.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ανήκει σε συμφέροντα του Κατάρ, και διαθέτει στις τάξεις της περισσότερους από 10 παίκτες οι μισθοί των οποίων υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ανάμεσά τους και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.
Πολλές διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από τις επιχειρήσεις και από ευκατάστατους ιδιώτες που καταδίκασαν το φόρο αυτό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζουν αυτό τον προσωρινό φόρο, που είναι μια πολιτική την οποία προωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook