Μία επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα μία πρόταση νόμου που προβλέπει την προσάρτηση μιας περιοχής της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης η οποία θα είναι πιθανόν το ανατολικό σύνορο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Η απόφαση αυτή, που προωθήθηκε από ακροδεξιά μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορούσε να επηρεάσει της ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών μερικές ημέρες πριν από άλλη μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή.
Όμως η κεντρώα υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, η οποία ηγείται επίσης των διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, εξέφρασε αμέσως τις αντιρρήσεις της και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο αφότου ο Κέρι επέβλεψε την επανάληψή τους τον Ιούλιο έπειτα από αδιέξοδο τριών χρόνων.
Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας \”λύσης δύο κρατών\” στην οποία το Ισραήλ και ένα νέο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούν να συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Η περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο μελλοντικό κράτος τους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρόσφατης διαφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει μια παρουσία ασφαλείας εκεί.
Ο Κέρι δήλωσε στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα πως η ανάγκη να επιλυθεί η διαμάχη για την Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι \”ένα κρίσιμο πέρασμα της βελόνας που πρέπει να συμβεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία\”. Είπε πως συντονίζεται επίσης με την Ιορδανία.
Η πρόταση του Ισραήλ να ενσωματώσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στα σύνορά του, την οποία ενέκρινε η νομοθετική επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου, είναι το πρώτο βήμα που κάνει το Ισραήλ εδώ και χρόνια για να προσαρτήσει κάποια περιοχή που κατέλαβε το 1967.
Λίγο μετά τον πόλεμο αυτόν, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε παρακείμενη γη της Δυτικής Όχθης στην πόλη, την οποία θεωρεί πρωτεύουσά του.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook