Με θετικά συναισθήματα αφήνει το 2013 τους επενδυτές το Χ.Α.Α. , αφού αναδείχθηκε τέταρτη αγορά σε απόδοση παγκοσμίως. Δεν μας έλειψαν βέβαια και οι ενδιάμεσες αναταράξεις, οι οποίες δίνουν ζωντάνια στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. 

Το θετικό κλίμα προσπάθησε να το δυναμιτίσει η κυβέρνηση, στην εκπνοή του χρόνου, με τον φόρο υπεραξίας σε μετοχές, φαίνεται όμως πως τελικά δεν θα το καταφέρει καθώς το Χ.Α.Α. έχει αποκτήσει ξανά φανατικούς οπαδούς στο εξωτερικό. 

Μετά τον υπερδιπλασιασμό από τα χαμηλά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και πολλαπλασιασμό των τιμών αρκετών μετοχών, γεννιέται εύλογα το ερώτημα αν η άνοδος αυτή είναι διατηρήσιμη και κάτω από ποιες συνθήκες. Οι βασικοί δύο καταλύτες για την πορεία του Χ.Α.Α. την επόμενη χρονιά είναι οι κάτωθι :

• Οριστική διευθέτηση του προβλήματος που ονομάζεται ελληνικό δημόσιο χρέος. Είναι σε όλους γνωστό και ξεκάθαρο, ότι το ύψος του ελληνικού χρέους (>170% του ΑΕΠ) δεν είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο. Η μόνη ελπίδα για αποπληρωμή του είναι είτε να γίνει ένα γενναίο και ρεαλιστικό κούρεμα του, είτε να αρχίσει ξαφνικά να τρέχει η ελληνική οικονομία με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και επειδή το δεύτερο σενάριο δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα, οι δανειστές μας θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να προβούν στο γενναίο κούρεμα. Ο λόγος που πιθανότατα καθυστερούν είναι ότι θέλουν πρώτα να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και κατά την περίοδο μετά το κούρεμα. Η είδηση του κουρέματος θα φέρει ανοδική έκρηξη στο χρηματιστήριο, αφού θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και θα ανοίξει τις πόρτες για ξένες επενδύσεις στην χώρα μας.

• Ο βασικός παράγων αβεβαιότητας σχετίζεται με τον πολιτικό κίνδυνο. Πάντοτε το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στις πολιτικές εξελίξεις. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα διαπιστώσει ότι σημαντικές μεταστροφές τάσεις συνέπεσαν με πολιτικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη άνοδος, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά με τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης το 2012. Ο πολιτικός κίνδυνος της χώρας μας έχει επανέλθει ξανά στο προσκήνιο μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα και την ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι πλέον αμφίβολο κατά πόσον μπορεί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα να περάσει δύσκολα νομοσχέδια από τη βουλή χωρίς περαιτέρω απώλειες. Και μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας. Τον προσεχή Μάιο επίσης είναι μπροστά μας το διπλό τεστ των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Και είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί σε αυτές όλη η λαϊκή δυσαρέσκεια για την φορο-επιδρομή που βιώνουμε.

Επιμέρους παράγοντες, όπως η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, η θετική εκτέλεση του προϋπολογισμού, η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εταιρειών, θα επηρεάσουν επίσης την πορεία του Χ.Α.Α. Σε κάθε περίπτωση η χρονιά αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα, γεμάτη γεγονότα μπροστά μας και πολλές εκπλήξεις.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities