Τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Δεκεμβρίου 
1703: Καταστροφικός σεισμός στο Τόκιο προκαλεί το θάνατο 37.000 ατόμων.
1822: Μάχη στην Άμφισσα και ανακατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1871: Η Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς. 
1903: Εξακόσιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μεγάλη φωτιά στο Θέατρο «Ιρακουά» του Σικάγου.
1918: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατυπώνει με το περίφημο υπόμνημά του προς τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Βόρειο Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.
1922: Συγκροτείται στη Μόσχα η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
1934: Υπογράφεται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
1941: Το πρώτο πλοίο τύπου Λίμπερτι καθελκύεται στις ΗΠΑ. Θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας μεταπολεμικά.
1947: Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ αναγκάζεται να παραιτηθεί και η μοναρχία καταλύεται. Το πολίτευμα της χώρας γίνεται Λαϊκή Δημοκρατία.
1950: Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, εντεταγμένο στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού, αναλαμβάνει την πρώτη πολεμική αποστολή στην Κορέα και εγκαθίσταται αμυντικώς στη ζωτική περιοχή Κιούμκο-Ρι, κοντά στη Σεούλ. 
1963: Πραγματοποιείται από τους άγγλους η πρώτη διχοτόμηση της Κύπρου. Επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός, ύστερα από σκληρές μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την «Πράσινη Γραμμή» στη Λευκωσία τη «χαράσσει» ο στρατηγός Γιανγκ, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με πράσινη πένα. Την «Πράσινη Γραμμή» υπογράφουν ο πρόεδρος Μακάριος και ο (Τούρκος) αντιπρόεδρος Κουτσιούκ, με μάρτυρες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.
1965: Ο Φερντινάντ Ε. Μάρκος εκλέγεται νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων.
1966: Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση – συνεργία ο Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).
1972: Μετά από δυο βδομάδες σκληρών βομβαρδισμών του Βορείου Βιετνάμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον δέχεται την έναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ανόι.
1974: Οι Beatles διαλύονται και τυπικά με δικαστική απόφαση.
1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. 12 αθωώνονται.
1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).
1991: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) αποφασίζουν να μη διατηρήσουν ενιαίο στρατό, αφήνοντας κάθε Δημοκρατία να έχει τον δικό της.
2008: Το κυπριακό σκάφος Dignity της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα» με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα εμβολίζεται από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα.
2010: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστρέφονται ολοσχερώς. 
Γεννήσεις:
39 – ο ρωμαίος αυτοκράτορας, Τίτος (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), που έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα
1865 – ο βραβευμένος με Νόμπελ άγγλος συγγραφέας, Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ («Το βιβλίο της Ζούγκλας», «Μόγλης»), 1867- ο αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Σάιμον Γκουγκενχάιμ
1957- ο τραγουδοποιός, Νίκος Πορτοκάλογλου 
1961- ο καναδός πρωταθλητής των δρόμων ταχύτητας, Μπεν Τζόνσον
Θάνατοι:
1691- ο άγγλος χημικός και φιλόσοφος, Ρόμπερτ Μπόιλ
1944- ο γάλλος συγγραφέας, Ρομέν Ρολάν
2006 – εκτελέστηκε δι\’ απαγχονισμού, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο, ο δικτάτορας του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν
2009 – πέθανε ο δημοσιογράφος, Νίκος Κακαουνάκης.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook