Σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού θα παρουσιάζει το βιβλίο "Από το υλικό που φτιάχνονται οι κούκλες" της Ειρήνης Γαβριλάκη (εκδόσεις Αστάρτη).

Τι κάνει τους ανθρώπους μυθικούς, τελικά; Είναι η διάθεση να έχουμε προσωπικές μυθολογίες και παρελθόν ή είναι εκείνος ο διακαής πόθος του είδους μας να έχει μέλλον; Ποια στιγμή οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται μύθος, παραμύθι ή παραμυθία και άλλοθι για έναν άλλο καθημερινό άνθρωπο;

Με το ερώτημα αυτό κατά νου ξεκίνησα αυτό το μικρό βιβλίο - συνομιλία με τις σημαντικές γυναίκες - τοπία της οικογένειάς μου: τη μητέρα της μητέρας μου, τη μητέρα μου και την κόρη μου, καθώς και τη μητέρα του πατέρα μου, στη μνήμη της οποίας αυτό αφιερώνεται. Όσο καιρό το έγραφα ήταν σαν να επέστρεφα τις γυναίκες αυτές που σημάδεψαν τη ζωή μου στο υπόγειο ποτάμι που μας ταξιδεύει όλους.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αντώνης Βασιλάκης, αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος του Υπουργείου Πολιτισμού και η συγγραφέας Ειρήνη Γαβριλάκη που θα επιλέξει και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Την παρουσίαση θα συνοδεύσει το μελωδικό τραγούδι της Ελένης Δραμιτινού.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σπούδασε αρχαιολογία στην Αθήνα και τη Γαλλία και εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου από το 1986. Ασχολείται στο πλαίσιο της δουλειάς της με την αρχαιολογική σκαπάνη, τη δημοσίευση αρχαιολογικού υλικού και τη μουσειακή αγωγή. Το "Από το υλικό που φτιάχνονται οι κούκλες" είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο. 

Η είσοδος, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη. Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το «Φαγητό με την αγάπη μας» είναι πάντα ευπρόσδεκτα.