Πέντε μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό των κομμάτων αλλά και στις τοπικές κοινωνίες για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων εντείνονται.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Κρήτης, εκεί όπου το σκηνικό ξεκαθαρίζει, όσον αφορά τους κυρίαρχους της εκλογικής μάχης.

Θέλει Αρναουτάκη η ΝΔ

Οι υποψηφιότητες του νυν Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και του πρώην Γ.Γ. της Περιφερείας Σεραφείμ Τσόκα είναι αυτή την ώρα δεδομένες, αν και στην περίπτωση του δεύτερου όλα είναι ανοικτά.

Ο κ. Τσόκας βιάστηκε όπως φαίνεται να ανακοινώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος, καθώς η κίνηση του αυτή δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr κατά τη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ο αναπληρωτής Γραμματέας της Π.Ε. της \”γαλάζιας\” παράταξης Κώστας Ζωντανός δεν αναφέρθηκε καν στο όνομα του Σεραφείμ Τσόκα, προκαλώντας ερωτηματικά για τον ποιον στηρίζει τελικά το κυβερνών κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της Άνοιξης.

Το γεγονός πως ο κ. Τσόκας δεν απολαμβάνει της στήριξης των περισσότερων τοπικών βουλευτών, είτε από τα δυτικά είτε από τα ανατολικά, ενώ παράλληλα οι κοινοβουλευτικοί που έχουν γίνει δέκτες πρότασης από τα κεντρικά για να είναι υποψήφιοι δεν την αποδέχονται, οδηγεί τη Συγγρού στη λύση Αρναουτάκη.

Δηλαδή να μην πάρει ουσιαστικά ξεκάθαρη θέση και ανάλογα με το ποιος από τους Αρναουτάκη ή Τσόκα περάσει στη δεύτερη Κυριακή να στηριχθεί από το κόμμα και κατ’ επέκταση από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαψέυδει η Κουμουνδούρου για Δραγασάκη

Την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιλέγουν υποψήφιους και μετρούν δυνάμεις ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην αυτοδιοίκηση, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τον κατάλληλο.

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον αντιπρόεδρο της Βουλής και Λασιθιώτη Γιάννη Δραγασάκη να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου, καθώς ο Δραγασάκης έχει κεντρικό ρόλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη επιλογή, αυτή του πρώην αντιπρύτανη και Βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη παραμένει ανοικτή.

Η δυστοκία που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά τοπικά προβληματίζει την Κουμουνδούρου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως μια ενδεχόμενη ήττα στην Κρήτη, θα στοιχίσει στο κόμμα σε επίπεδο εντυπώσεων, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον πρώτο λόγο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα το έργο του όποιου υποψήφιου στηρίξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη γίνεται δυσκολότερο, καθώς θα πρέπει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο σε τέσσερεις νομούς μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Ουσιαστικά οι εξελίξεις οδηγούν σε δίπολο, με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην εικόνα που υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο.

Από την μια πλευρά ένας υποψήφιος που θα στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από τα κόμματα της συγκυβένρησης και από την άλλη ο υποψήφιος που θα στηριχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου η Κρήτη αποτελεί Περιφέρεια κομβικής σημασίας για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων πανελλαδικά την επόμενη των εκλογών.

Flashnews.gr/ M. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook