Τα distress funds, που επενδύουν σε προβληματικά ομόλογα ή χρεοκοπημένες εταιρείες, πέτυχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις το 2013 στη βιομηχανία των hedge fund στις ΗΠΑ και ετοιμάζονται τώρα για “εισβολή” στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες.

Οι εταιρείες του είδους, προεξοφλούν ότι οι ευκαιρίες για εξαγορά δανείων εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα αυξηθούν κατακόρυφα στην Ευρώπη, καθώς οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου θα ξεκαθαρίσουν εντατικά τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα στο 2014, λόγω των ποιοτικών ελέγχων που θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, τα αμερικανικά distress fund έχουν ήδη αποκομίσει σημαντικά κέρδη ενώ οι τιμές πλέον στις ΗΠΑ ανεβαίνουν. Αντίθετα, στην Ευρώπη οι τράπεζες καθυστέρησαν να αρχίσουν τις πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Τέτοιες εταιρείες ερευνούν ήδη την ελληνική αγορά, όπως έχει ήδη από καιρό αποκαλύψει το newmoney.gr (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά οι δουλειές δεν έχουν κλείσει, καθώς τα distress funds προσέφεραν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλές τιμές. Οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν και στην Ελλάδα, καθώς η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και η διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι προτεραιότητα για την ελληνική αγορά, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ενθαρρύνει την επιχειρηματική αναδιάρθρωση μέσα από τη διαδικασία αυτή.

Μεγάλα κέρδη στις ΗΠΑ

Τα αμερικανικά distress fund είναι ενισχυμένα λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν αποκομίσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το CNBC, o δείκτης Absolute Return Distressed —μέσος όρος της απόδοσης περισσότερων από 100 hedge funds που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική—σημείωσε άνοδο 13,28% το Νοέμβριο, πετυχαίνοντας καλύτερες επιδόσεις από την σταθμισμένη απόδοση των αμερικανικών μετοχών (12,50%) αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία hedge fund. Τα hedge fund των “ακτιβιστών” της Wall Street απέδωσαν 12,02%, ενώ εκείνα που επενδύουν σε μετοχές παγκοσμίως είχαν 11,33%.

Ορισμένα από τα distress funds με τις καλύτερες επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν to Appaloosa Management Palomino Fund του David Tepper (άνοδος 38,3%), το Credit Opportunities Fund του John Paulson ( άνοδος 20,08% το Νοέμβριο) και το Distressed Opportunities Fund του Davidson Kempner (18,28%), το οποίο διαχειρίζονται οι Anthony Yoseloff, Avi Friedman και Conor Bastable, σύμφωνα με στοιχεία της Alternative Investment Group της HSBC

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το τελευταίο διάστημα διευρύνεται η “εισβολή” των private equity και hedge funds στην Ευρώπη, τα οποία προβαίνουν σε όλο και περισσότερες εξαγορές “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες, αλλά και προβληματικών επιχειρήσεων, ανταλλάσσοντας τα χρέη τους με μετοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 40 τα ξένα funds που εξειδικεύονται στην εξαγορά χρέους κι έχουν στόχο την Ευρώπη. Οι περισσότερες είναι αμερικανικές εταιρείες, που έχουν αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία από δραστηριότητες τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital, οι οποίες άλλες φορές λειτουργούν ανταγωνιστικά και άλλες ως σύμμαχοι. Τα private equity, όπως η Blackstone και KKR, έχουν επίσης ενεργή δράση στη Γηραιά Ηπειρο, όπως αναφέρουν οι Financial Times (δείτε περισσότερα εδώ).

Η αποκαλούμενη στρατηγική “loan-to-own”, που ακολουθούν, προβλέπει την εξαγορά δανείων σε χαμηλή τιμή, η οποία κυμαίνεται συνήθως στο 50 με 70% της ονομαστικής αξίας τους, και στην ανταλλαγή του χρέους με μετοχές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επενδυτές μαζί με την εξαγορά των δανείων, εξασφαλίζουν και χρηματοδότηση για τις εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια από τις τράπεζες.

Αν και μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις ζημιές που συνεπαγόταν η πώληση των “κουρεμένων” δανείων, μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους επιταχύνουν την πώληση επενδυτικών στοιχείων, σύμφωνα με τους επενδυτές των private equity .

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πουλήσει δάνεια με συνολικό ονομαστικό χρέος 60 δισεκατομμυρίων φέτος έναντι 46 δισεκατομμυρίων πέρυσι και 36 δισεκατομμυρίων το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας PwC. Οι συναλλαγές αυτές αναμένεται να αυξηθούν στα 80 δισεκατομμύρια τον επόμενο χρόνο σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη επαναξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και των stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, εντείνεται και ο ανταγωνισμός για την εξαγορά των προβληματικών δανείων, με 90 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από τους επενδυτές των private equity ή των hedge funds, σύμφωνα πάντα με την PwC.

“Το μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι ο κίνδυνος έχει φύγει πλέον από το τραπέζι”, λέει στους F.T o Marc Lasry, ιδρυτής της Avenue Capital. “Η αβεβαιότητα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα πλεόνασμα”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook