Στη σουίτα του κόντε Βισκόντι

Βαριές αυλόπορτες με οικόσημα ανοίγουν για να μας οδηγήσουν σε δωμάτια που κάποτε κοίμιζαν δούκες και κοντέσες, σε θολωτά κελάρια που έχουν μετατραπεί σε spa και σε πισίνες που κρέμονται πάνω από κοιλάδες που σου γεννούν τη βεβαιότητα ότι ενσαρκώνουν κάτι αιώνιο. Τα κορυφαία castle hotels της ιταλικής υπαίθρου προσθέτουν νότες πολυτέλειας και σύγχρονες απολαύσεις στην αίσθηση ενός ονειρεμένου ταξιδιού πίσω στον χρόνο.

Πριν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο ήταν ένα γοτθικό κάστρο στη μέση του πουθενά, στην κορυφή ενός λόφου λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σιένα. Τη δεκαετία του ’60 αποτέλεσε κατοικία του διάσημου σκηνοθέτη Luchino Visconti, ο οποίος φιλοξένησε εδώ όλη την αφρόκρεμα του χολιγουντιανού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Σήμερα, χωρίς να χάσει τίποτα από την ατμόσφαιρα και την αισθητική του, το ενός μόλις έτους Hotel Castello di Casole, έχει επιπλέον αποκτήσει ελαιώνες και αμπέλια που φυτεύτηκαν στα 4.200 στρέμματα που το περιβάλλουν. Πέτρα, μπρούντζος, floral country υφάσματα, αντίκες από την περιοχή, έπιπλα διάσημων designers και πολλοί φυσικοί δίαυλοι που αφήνουν το φως να εισβάλλει, συνθέτουν το σκηνικό στις 41 πολυτελέστατες σουίτες που μοσχοβολούν από το άρωμα των λεμονανθών. Σημείο αναφοράς, το Bar Visconti δίπλα σε μια πισίνα που κρέμεται πάνω από τους καταπράσινους λόφους δανειζόμενη τα χρώματα που παίρνει ανάλογα με την ώρα ο ορίζοντας (Località Querceto, Casole d\’Elsa, τηλ.: 0039 0577967511, www.castellodicasole.com, από €420 η σουίτα με πρωινό).

\"\"

\"\"

Castello del Nero Hotel & Spa, Chianti

Το κάστρο του 12ου αιώνα μεταμορφώθηκε από τα χέρια του αγαπημένου designer του Sting και της Madonna, Alain Mertens, σε πεντάστερο boutique ξενοδοχείο που προσφέρει το ιδεώδες σκηνικό για να πάρουν σάρκα και οστά όλες σου οι τοσκανικές φαντασιώσεις: μυστικές θύρες και πολυδαίδαλοι διάδρομοι, κρεβάτια με ουρανούς στρωμένα με απαλά σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι, παράθυρα που καδράρουν τη γλυκιά εξοχή της Tavarnelle Val di Pesa και τεράστια μπαλκόνια που δίνουν την αίσθηση ότι είσαι εσύ και οι απέναντι λόφοι, σ’ ένα σκηνικό ομορφιάς και ηρεμίας ανάμεσα στους αμπελώνες, τις λεβάντες και τις μυρωδιές από ώριμα φρούτα. Από τα 50 δωμάτια, τα 18 είναι σουίτες, στολισμένες με αυθεντικές νωπογραφίες και οικόσημα δίπλα σε καρέκλες του Philippe Starck και high-tech παροχές. Από την πισίνα δίπλα στα αρχαία κυπαρίσσια και το εξαιρετικό εστιατόριο που σερβίρει πιάτα με προϊόντα που καλλιεργούνται στο κτήμα, μέχρι το spa της ESPA -ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της Ιταλίας- όλα εδώ υπόσχονται διαμονή πριγκιπικών προδιαγραφών (Strada Spicciano 7, Tavarnelle Val di Pesa, τηλ.: 0039 055806470, www.castellodelnero.com, από €380 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

Castello di Vicarello, Grosseto

Περικυκλωμένο από λεβάντες, αμπέλια και αιωνόβια ελαιόδεντρα, το Castello di Vicarello στέκεται από τον 12ο αιώνα στην ήρεμη πλαγιά του, κοντά στο χωριό Sasso d\’ Ombrone, αγναντεύοντας προς τα δυτικά τη θάλασσα. Ξενοδοχείο πλέον, φιλοξενεί τους δραπέτες της πόλης σε 7 μόλις σουίτες που συνδυάζουν μοντέρνα με ρετρό στοιχεία. Οι οικοδεσπότες, Aurora και Carlo Baccheschi Berti, έζησαν σχεδόν 20 χρόνια στην Ινδονησία, πράγμα που φαίνεται από τις ανατολίτικες πινελιές σε όλους τους χώρους. Αν περιπλανηθείτε στον κήπο με τα γιασεμιά και τις τριανταφυλλιές, ο δρόμος θα σας βγάλει σ΄ ένα ονειρικό spa φτιαγμένο σε απόλυτη αρμονία με το αναστηλωμένο πέτρινο κάστρο και τη γλυκιά φύση των λόφων τριγύρω. Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει αυθόρμητα η σινιόρα Aurora και να δοκιμάσετε τα δύο πολύ καλά βιολογικά κόκκινα κρασιά που δίνουν οι αμπελώνες του κτήματος (Poggi del Sasso, Cinigiano, τηλ.: 0039 0564990718, www.vicarello.it, από €390 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

\"\"

\"\"
 

Castel Monastero, Σιένα

Το μοντέρνο design συναντά την ατμόσφαιρα και την ιστορία της μεσαιωνικής Τοσκάνης στους κυματιστούς λόφους του Chianti, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Σιένα. Ένα οχυρωμένο μεσαιωνικό χωριουδάκι του 11ου αιώνα, με κυκλική piazza και πέτρινο πύργο, ανακαινίστηκε με προσοχή και μεταμορφώθηκε σε πολυτελές resort με 76 δωμάτια και σουίτες. Chesterfield καναπέδες, καλοφτιαγμένα έπιπλα από σκούρο ξύλο και μεταξωτές κουρτίνες ντύνουν τα υπνοδωμάτια στα κεντρικά κτίρια του κάστρου. Οι μέρες ξεκινούν με εξορμήσεις στην περιοχή, που γίνονται με ποδήλατα ή αερόστατο, και ολοκληρώνονται με χαλάρωση στο εντυπωσιακό spa της Urban Retreats ή με οινογευσίες στο θολωτό κελάρι του κάστρου. Οι γεύσεις αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο, αφού η κουζίνα τελεί υπό την επίβλεψη του διάσημου σεφ Gordon Ramsay. Μπορεί ο ίδιος να μην εμφανίζεται συχνά εδώ, ωστόσο ο executive chef του Castel Monastero, Nello Cassese, αποδίδει τα μέγιστα στο εστιατόριο Contrada, μετατρέποντας παραδοσιακές τοσκανικές συνταγές σε σύγχρονες απολαύσεις (Monastero d’Ombrone, Castelnuovo Berardenga, τηλ.: 0039 0577570570, www.castelmonastero.com, από €415 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

\"\"

Castelbrando Hotel, Cison di Valmarino

Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς δέος στη θέα του, όπως υψώνεται επιβλητικά πάνω από την κοιλάδα Valmareno. Το CastelBrando, στην καρδιά των λόφων του Prosecco, ανάμεσα στη Βενετία και τους Δολομίτες, αποτελεί καρπό της ανακαίνισης και μετατροπής ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης σε τετράστερο ξενοδοχείο που διαθέτει από αίθουσες συνεδριών και spa μέχρι μουσεία που αφηγούνται την ιστορία του. Το παραμυθένιο σκηνικό ξεκινά μ’ έναν φιδογυριστό δρόμο που σκαρφαλώνει στην πλαγιά, οδηγώντας τους επισκέπτες στην καρδιά του κάστρου, όπου τους περιμένουν 80 δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα γεμάτα γοητεία παλαιάς κοπής. Η απόλαυση είναι εγγυημένη στο εστιατόριο Sansovino, που προσφέρει ρομαντικά δείπνα σε αυθεντικό βενετσιάνικο φόντο, αλλά και στα διάφορα μπαρ που είναι στημένα στις πιο γραφικές γωνιές του κάστρου (Via B. Brandolini 29, Cison di Valmarino, Veneto, τηλ.: 0039 04389761, www.hotelcastelbrando.com, από €200 το δίκλινο με πρωινό). 

\"\"

Castello di Velona Tuscan Resort & SPA, Μονταλτσίνο

Στην καρδιά της κοιλάδας της Orcia, μιας περιοχής που έχει ανακηρυχθεί τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCΟ, το πολυτελές ξενοδοχείο-μέλος των Small Luxury Hotels of the World- περιτριγυρίζεται από δρόμους γεμάτους ιστορία, περπατημένους από διάσημους συγγραφείς, καλλιτέχνες, ληστές και προσκυνητές κατά τον Μεσαίωνα. Ύστερα από πολυετή ανακαίνιση, το φρούριο του 11ου αιώνα απέκτησε 46 κομψά δωμάτια και σουίτες με έπιπλα εποχής αλλά και μοντέρνες πινελιές. Τον χρόνο σας εδώ θα μονοπωλήσει η θέα στα εξοχικά τοπία που απλώνονται ολόγυρά σας καθώς βουτάτε στην εξωτερική πισίνα σ’ ένα σκηνικό-όνειρο, χαλαρώνετε στις θερμές πηγές του spa ή απολαμβάνετε ένα γκουρμέ δείπνο στη βεράντα του εστιατορίου L’Abbazia με τη συνοδεία του παγκοσμίου φήμης κρασιού Brunello di Montalcino, που παράγεται στους αμπελώνες γύρω από το κάστρο (Località Velona, Castelnuovo dell\’Abate, τηλ.: 0039 0577835553, www.ehc.it, από €375 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

Antica Corte Pallavicina, Polesine Parmense

Η οικογένεια Pallavicino, που έχτισε τούτο το κάστρο το 1320, στην κοιλάδα του Πάδου, ήταν γνωστή για την αγάπη της για το καλό φαγητό και τα προϊόντα που βγάζει η εύφορη γη της Emilia-Romagna. Σήμερα, το ριζικά ανακαινισμένο Antica Corte Pallavicina συνεχίζει την παράδοση συνδυάζοντας εντός των ιστορικών του κτιρίων ένα καλόγουστο πανδοχείο μ’ ένα εξαιρετικό- βραβευμένο με αστέρι Michelin- εστιατόριο. Τα κελάρια όπου οι μαρκησίες της οικογένειας πάστωναν το χοιρινό, καθώς και το δωμάτιο όπου ωρίμαζαν τα τυριά, ανακαινίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ξανά για τον ίδιο σκοπό, ενώ οι τοιχογραφίες απέκτησαν το παλιό τους μεγαλείο. Έξι δωμάτια θα βρείτε όλα κι όλα, με έπιπλα εποχής, ξύλινες οροφές και χειροποίητα προϊόντα στο μπάνιο. Δηλώστε συμμετοχή στα μαθήματα μαγειρικής για να δείτε πώς φτιάχνουν οι ιδιοκτήτες τα περίφημα παστά και αλλαντικά τους, τα οποία εμπλουτίζουν τη γεμάτη χρώματα κουζίνα του σεφ Massimo Spigaroli (Strada del Palazzo Due Torri 3, Polesine Parmense, Emilia-Romagna, τηλ.: 0039 0524936539, www.anticacortepallavicinarelais.com, από €150 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

Relais Castello di Petroia, Gubbio

Διατηρώντας τη γοητεία του παρελθόντος του, το κάστρο της Petroia, το μέρος όπου γεννήθηκε και έζησε τον 13ο αιώνα ο περίφημος Δούκας του Ούρμπινο, ανοίγει σήμερα τις πόρτες του για ταξιδιώτες που κινούνται εκτός πεπατημένης και, αντί για την Τοσκάνη, προτιμούν τη γειτονική της επαρχία, την Ούμπρια. Όλα τα δωμάτια είναι ατμοσφαιρικά, με ζωγραφιστές οροφές και έπιπλα-αντίκες, χωρίς να στερούνται σύγχρονες ανέσεις όπως jacuzzi. Ξεχωρίζουν αυτά που βρίσκονται στον τριώροφο πύργο, με τα τοξωτά παράθυρά τους να καδράρουν τα καταπράσινα βουνά και την κοιλάδα που απλώνεται μπροστά. Η εμπειρία διαμονής ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο ρομαντικό εστιατόριο με τις εξαίσιες δημιουργίες του σεφ Andrea Laurenzi (Loc. Petroia, Gubbio, Umbria τηλ.: 0039 075920287, www.petroia.it, από €110 το δίκλινο με πρωινό).

\"\"

Castello dell’Oscano, Περούτζια

Βυθισμένο στη γαλήνη των καταπράσινων λόφων της Ούμπρια, μέσα σ’ ένα πάρκο με αρχαία πεύκα, κυπαρίσσια και 3.000 ελαιόδεντρα, το κάστρο της οικογένειας Temperini προσφέρει σήμερα μια αίσθηση προνομιούχου απομόνωσης λίγο έξω από την Perugia. Όσοι επιλέξουν να μείνουν εντός του Castello, θα κοιμηθούν στις ατμοσφαιρικές σουίτες ενός ειδυλλιακού πύργου, διακοσμημένου με σπάνιες αντίκες του 17ου και 18ου αιώνα. Μέσα στον πύργο βρίσκεται και το εστιατόριο Turandot που προσφέρει πιάτα της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής, καθώς και μια υπέροχη, παλιά βιβλιοθήκη, ιδανική για νωχελικά απογεύματα. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται η αναγεννησιακού στυλ Villa Ada, που πήρε το όνομά της από την κοντέσα που ζούσε εκεί, αλλά και η La Macina dell\’Oscano, μια γοητευτική κατοικία με φάρμα για διαμονή με αέρα ιταλικής εξοχής (Strada Forcella 37, Cenerente, τηλ.: 0039 075584371, www.oscano.com, από €70 το δίκλινο με πρωινό)

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook