Σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η κυβέρνηση Ερντογάν τη ζημιά που έχει προκληθεί στην τουρκική οικονομία από το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταρράσει τη γειτονική χώρα.

«Κάνουμε λόγο για ζημίες ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε τον έκτακτο ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον υπολογισμό των απωλειών λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου και της αλλαγής στην ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ προσπαθώντας να φανεί αισιόδοξος εξέφρασε την ελπίδα για μια «ταχεία» ανάκαμψη των αγορών με τον συνάδελφό του της Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, να στοιχηματίζει σε μια επιστροφή στην ομαλότητα «ως το τέλος της εβδομάδας».

Ωστόσο οι εργοδότες της Τουρκίας παραμένουν από την πλευρά τους πολύ πιο ανήσυχοι. Απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού περιοδικού Ekonomist, περισσότερα από τα δύο τρίτα (71%) των 132 προέδρων διευθυνόντων συμβούλων τουρκικών εταιρειών ή ξένων που εδρεύουν στην Τουρκία εξέφρασαν φόβους για έναν σοβαρό αντίκτυπο το 2014 στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση και την νομισματική πολιτική της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Η αδελφότητα του Γκιουλέν διαψεύδει τις εις βάρος της κατηγορίες

Μέσω μιας ανακοίνωσης του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Γκιουλέν, η αδελφότητα διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» απέναντι στο AKP και διέψευσε ότι συνιστά «κράτος μέσα στο κράτος», όπως είχε καταγγείλει ο Ερντογάν.

Το Ίδρυμα πρόσθεσε ωστόσο στην ανακοίνωσή του ότι «μεγάλη ανησυχία» του προκαλούν οι «αυταρχικές» τάσεις του πρωθυπουργού. «Είναι προφανές ότι στην Τουρκία, οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη διαφθορά (...) έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη και κάθε αξιοπιστία», επέμεινε.

protothema.gr