Τρία φαίνεται πως είναι τα γεγονότα του 2013 που απασχόλησαν περισσότερο τους Αμερικανούς, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της: οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, το λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες και ο Μαραθώνιος της Βοστόνης που βάφτηκε με αίμα.

Παγκόσμιες ήταν οι προεκτάσεις που πήρε για το μεγαλύτερο κομμάτι του 2013 οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις κατασκοπευτικές πρακτικές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυστηρότερο έλεγχο της NSA, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται κάποιοι έλεγχοι στο σύστημα, αλλά δε μπορούμε να αφοπλιστούμε μονομερώς», όπως είπε.


Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την Ουάσιγκτον και τον Αμερικανικό λαό γενικότερα κατά την χρονιά που μας αποχαιρετά ήταν το αδιέξοδο που είχε σημειωθεί για το προϋπολογισμό του κράτους και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών. 

Πριν λίγες μέρες όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επετεύχθη πρόσφατα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Όπως σημειώνεται, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός ισχύει για δύο χρόνια, αλλά δεν αγγίζει μεγάλα θέματα, όπως: το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των υπερηλίκων, το συνταξιοδοτικό και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.


Ένα άλλο γεγονός που σημάδεψε την αμερικανική και διεθνή ειδησεογραφία ήταν και η βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, στις 15 Απριλίου 2013.

Το πρωί της 15ης Απριλίου του 2013, την Ημέρα των Πατριωτών στις Η.Π.Α, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι συμμετείχαν στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Στις 2:49 το μεσημέρι τοπική ώρα, τρεις ώρες περίπου μετά των τερματισμό των νικητών, και ενώ συνέχιζαν να τερματίζουν οι συμμετέχοντες, εξερράγησαν με διαφορά δεκατριών δευτερολέπτων δύο βόμβες, στην Boylston Street, κοντά στην Copley Square, λίγα μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού. 

Για τον ένα εκρηκτικό μηχανισμό πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε μια χύτρα ταχύτητας ενώ ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί. Επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από εκρηκτικά, κομμάτια μετάλλου και μεταλλικά σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένοι σε μαύρες νάυλον σακούλες ή σακίδια πλάτης.

Από την έκρηξη των βομβών έχασαν τη ζωή τους η Κρισλ Κάμπελ (Krystle M. Campbell), 29 ετών, η Κινέζα Λου Λινγκζί (Lǚ Lìngzǐ), 23 ετών και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ (Martin Richard).


Αισιοδοξία για το 2014

Με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, οι Αμερικανοί θα υποδεχτούν την καινούρια χρονιά ευελπιστώντας ότι θα είναι καλύτερη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πρόσφατα ότι «οδεύουμε προς το 2014 με την οικονομία μας να είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2013».

Ο αμερικανός ηγέτης χαιρέτισε την αύξηση κατά δύο εκατομμύρια του αριθμού των πολιτών της χώρας που έχουν εργασία το 2013, καθώς και το γεγονός ότι προστέθηκαν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στα τελευταία 4 χρόνια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερή πιστωτική πολιτική, καθώς αναμένει ισχυρότερες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του ως ένοικος του Λευκού Οίκου, εμφανίζει αισθητή μείωση και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της προεδρίας του, λόγω κυρίως του πολυσυζητημένου προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το βασικό μέρος του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων Ομπάμα στην υγεία, που έγινε γνωστό ως Obamacare και το οποίο θεσπίστηκε το 2010, άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, αλλά ο δικτυακός τόπος του νέου συστήματος παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα διορθωθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ θα δοθεί μάχη για την επικράτηση στη Γερουσία, στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, κατά τις οποίες θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής και τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική Ομπάμα για μια σειρά ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής (σύστημα υγείας, κατώτατος μισθός, μεταναστευτικό, γάμοι ομοφυλοφίλων κλπ). Επίσης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αρκετές ήταν οι φορές που διαφάνηκε «διχογνωμία» στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λόγω των «ακραίων φωνών» από μέλη και οπαδούς του «Κόμματος του Τσαγιού».

newsbeast.gr