Γεγονότα πρωτόγνωρα για τη σύγχρονη Ελλάδα σημάδεψαν το 2013 που προκάλεσαν τις οργισμένες αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά και τις αιφνιδιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης. 
Κανείς δεν θα μπορέσει να ξεχάσει την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι που στάθηκε αφορμή για μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και για την επιχείρηση της αστυνομίας που οδήγησε στη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής…

Ωστόσο, ο κύκλος του αίματος δεν είχε κλείσει, καθώς στο Νέο Ηράκλειο σημειώνεται δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με θύματα τους Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη. 


Δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά

\"\"


Χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό γεγονός του 2013, που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα μας, είναι η δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. 

Το μέλος της Χρυσής Αυγής συνελήφθη αμέσως μετά τη δολοφονία και ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον 34χρονο. 
Η πρώτη ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών για την εν ψυχρώ δολοφονία έγινε τηλεφωνικά στις 23:57:42 την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη μέρα, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Κερατσίνι στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο ράπερ «Killah P» σε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές πορείες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. 

Μερικές ημέρες πριν το περιστατικό μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί και σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Στη λεωφόρο Δημοκρατίας περίπου 50 άτομα επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια σε ομάδα περίπου 30 ατόμων που διενεργούσε αφισοκόλληση και τραυμάτισε 9 εξ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας που οδήγησε στη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, η οποία περιγράφηκε στο πόρισμα της εισαγγελίας ως εγκληματική οργάνωση. 

Η μαφιόζικη εκτέλεση δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο


\"\"

Το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου δύο νεαρά μέλη της Χρυσής Αυγής, οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης πέφτουν νεκροί από σφαίρες αγνώστων έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο. 

Ανατριχιαστικά βίντεο από τη στιγμή της εκτέλεσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ την ευθύνη αναλαμβάνει με προκήρυξη η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Ομάδες».

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ η Χρυσή Αυγή αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «το μίσος της κυβέρνησης όπλισε τα χέρια των δολοφόνων».

Μαύρο στην ΕΡΤ


\"\"

Στις 11 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια τηλεόραση «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας».

Η απόφαση προκαλεί θύελλα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι από το μέγαρο της Αγ. Παρασκευής εκπέμπουν πρόγραμμα, και απ’ έξω συγκεντρώνονται χιλιάδες πολίτες που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης. 

Η συνοχή της κυβέρνησης τρίζει, καθώς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν αντιρρήσεις για τις επιλογές του πρωθυπουργού που περιλαμβάνουν και το κλείσιμο των πομπών με επέμβαση των ΜΑΤ.

Ακολουθούν συναντήσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που μέχρι εκείνη τη στιγμή στήριζαν την κυβέρνηση, δίχως όμως να επιτευχθεί συμφωνία. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και αποχωρούν, σφραγίζοντας έτσι το νέο σχήμα της δικομματικής κυβέρνησης.

Νεκρή από μαγκάλι η 13χρονη Σάρα στη Θεσσαλονίκη


\"\"

Θλίψη και οργή προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η είδηση του θανάτου μιας 13χρονης από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκαλύφθηκε το κορίτσι ζούσε με τη μητέρα του σε σπίτι δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Το μοναδικό μέσο θέρμανσης για τις δύο γυναίκες ήταν το μαγκάλι.

Η τραγική μητέρα οδηγείται σε αστυνομικό τμήμα και της απαγγέλλεται κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Παρά την απόφαση για αποχώρηση από τη χώρα εντός 30 ημερών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της δίνει εξάμηνη άδεια παραμονής.

Η ιστορία της μικρής Μαρίας


\"\"

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η ιστορία της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε στον καταυλισμό των τσιγγάνων στα Φάρσαλα και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. 

Το ερώτημα ενός αστυνομικού αν γίνεται αυτός ο μικρός ξανθός άγγελος να είναι τσιγγανάκι ήταν η αφορμή για διάφορα σενάρια περί αρπαγής της μικρής από Ρομά. Οι θετοί γονείς οδηγήθηκαν φυλακή και το κορίτσι οδηγήθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού. 

Διαψεύδοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, τελικά αποδείχθηκε ότι η Μαρία δεν είναι από κάποια σκανδιναβική χώρα, όπως πολλοί ισχυρίζονταν αρχικά, αλλά κόρη ενός φτωχού ζευγαριού τσιγγάνων από τη Βουλγαρία. 

Πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ασχολήθηκαν με το θέμα και ειδικά τα βρετανικά μέσα που έκαναν τη σύγκριση με την Μαντλίν Μακάν, η οποία είχε απαχθεί από θέρετρο της Πορτογαλίας πριν από έξι χρόνια.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook