Την επανεξέταση του θέματος που αφορά στον ισχύοντα χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως μνημείου και αρχαιολογικού χώρου με προεδρικό διάταγμα του ’65, φαίνεται αποφασισμένο να δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματέας Λ.Μενδώνη, στο δήμαρχο Ηρακλείου στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Λότζια.

Ο ίδιος με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε ότι το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, τού ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά άμεσα η αναστήλωση του φρουρίου Κούλε με 2 εκ ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» προκειμένου το σπουδαίο αυτό μνημείο να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό, το συντομότερο δυνατό. Καλά είναι τα νέα και για το Ναό του Αγίου Πέτρου, αφού τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν 600.000 ευρώ, για το διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση του με την κ.Μενδώνη, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να παραμένει σε αδιέξοδο η εξέλιξη του Πολιτιστικού Κέντρου, αφού δεν υπάρχει φως για την χρηματοδότηση της Β΄φάσης που αφορά στον εξοπλισμό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Για το επίμαχο θέμα προγραμματίζεται ειδική σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του, ώστε να μην κληροδοτήσει η πόλη τις επόμενες γενιές ένα έργο- «φάντασμα».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες επαφές του δήμου με το υπουργείο, με στόχο την ένταξη της Κνωσού στη λίστα των Μνημείων της UNESCO. Παράλληλα, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί προσωρινά στο υπουργείο Πολιτισμού, η στοά Μακάσι, προκειμένου να καταστεί χώρος επισκέψιμος για τους μαθητές που θα μπορούν να ξεναγούνται στο μνημείο.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Με ικανοποίηση ανακοίνωσε χθες ο κ.Κουράκης την συγκατάθεση της κ.Μενδώνη, προκειμένου να επανεξετάσει το υπουργείου Πολιτισμού, το χαρακτηρισμό του Ηρακλείου σε αρχαιολογικό χώρο και μνημείο που έγινε το 1965 με Προεδρικό Διάταγμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η δέσμευση αυτή, δημιουργεί δεκάδες προβλήματα, που μπλοκάρουν τη διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Όπως είπε στις προθέσεις του υπουργείου είναι να διαγραφεί ο χαρακτηρισμός του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου ως μνημείου, και παράλληλα να υπάρξει μείωση στην έκταση που θα παραμείνει χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος.

Προς συμφωνία για τη μελέτη της Αγίας Τριάδας

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην 15χρονη μακρά διαδρομή της ανάθεσης της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, που ο Δήμος Ηρακλείου και το υπουργείο Πολιτισμού είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν την τελική πρότασή τους, η οποία βέβαια θα πρέπει να διασφαλίσει και το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης με τη συμμετοχή της Δ/ντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου κ.Γερούση, των τοπικών Εφορειών Βυζαντινών και Νεοτέρων Μνημείων, στελεχών της Παλιάς Πόλης και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία παραβρέθηκε εκ μέρους της ομάδας των μελετητών της Παλιάς Πόλης ο κ.Πανταζής, παρουσίασε την αρχική του πρόταση για την περιοχή ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, (η οποία διαφοροποιείται από την τροποποιημένη πρόταση που είχε επιβάλει το ΥΠΕΚΑ, με την οποία αυξάνονται οι ρυμοτομήσεις με τη λογική του να διατηρηθεί το ισοζύγιο των κοινοχρήστων χώρων). Όπως προέκυψε από τη συζήτηση η αρχική πρόταση των μελετητών συγκλίνει ουσιαστικά με την προσέγγιση που έχουν και οι δύο τοπικές Εφορείες σε σχέση με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης και την κυκλοφοριακή οργάνωση. Σύμφωνα με τον κ.Βασιλάκη, διαφοροποιήσεις παρατηρούνται όσον αφορά τους όρους δόμησης αφού ενώ οι μελετητές προτείνουν μέγιστο ύψος 11μ. οι τοπικές Εφορείες δίνουν ως οροφή τα 6μ. Ωστόσο όπως ο ίδιος σημειώνει και σε αυτό το θέμα εμφανίστηκε διαλλακτική η κ.Γερούση, προκειμένου να επανεξεταστεί.

Τελικά μετά από αρκετή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφώνησαν να διοργανωθεί άμεσα μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, για να οδηγηθούμε επιτέλους σε οριστικές λύσεις για το επίμαχο θέμα ώστε να δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της μελέτης. Ειδικότερα ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέσα στο καλοκαίρι η μελέτη να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

patris.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook