Την Πρωτοχρονιά, οι πρώτες γυναίκες πιλότοι θα τιμηθούν στην παρέλαση των Ρόδων, που διοργανώνεται την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς στην Πασαντίνα των ΗΠΑ.

Ως νεαρή γυναίκα που μεγάλωσε μόλις λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο O\’Hare έξω από το Σικάγο, η Lorraine Rodgers ήταν γοητευμένη με την αεροπορία .

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1940 , και η Amelia Earhart είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που είχε πετάξει μόνη, χωρίς στάση πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό πριν από μια δεκαετία νωρίτερα . \” Είχα διάβασει κάθε λέξη γι \’αυτήν και όσα έκανε \”, λέει σήμερα η 93χρονη Rodgers . «Ήθελα να πετάξω».

Το φθινόπωρο του 1942 , διάβασε στην εφημερίδα για ένα πειραματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για γυναίκες πιλότους και η μόλις 21 ετών γυναίκα δεν έχασε την ευκαιρία. Μάλιστα για να μην την κόψουν λόγω ύψους, στεκόταν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης στις μύτες των ποδιών της.

«Συχνά ήταν βρώμικη δουλειά» λέει. «Ήμασταν ιδρωμένες και βρώμικες. Η άμμος κολλούσε πάνω μας».

Οι γυναίκες πιλότοι τιμούνται 65 χρόνια μετά τον Β \’Παγκόσμιο Πόλεμο.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Πρώτη κυρία Eleanor Roosevelt που υποστήριζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε γράψει: \” Αυτή δεν είναι μια εποχή που οι γυναίκες πρέπει να είμαστε υπομονετικές. Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο.»

 Το 1943 , 25.000 γυναίκες είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα WASP .

Λιγότερες από 2.000 επιλέχθηκαν για την κατάρτιση και μόλις πάνω από 1.100 παρακολούθησαν το πρόγραμμα. Μεταξύ του 1942 και του 1944 , πέταξαν πάνω από 60 εκατομμύρια μίλια με κάθε στρατιωτικό αεροσκάφος.

Τριάντα οκτώ γυναίκες πιλότοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook