Ανατροπές για χιλιάδες ασφαλισμένους φέρνει το 2014, με τις περισσότερες αλλαγές να αφορούν όσους έχουν διανύσει το μεγαλύτερο τμήμα του εργασιακού τους βίου και δεν έχουν θεμελιώσει ακόμα δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο έτος στο καθεστώς των συντάξεων αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στην παύση χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όσους είναι κάτω των 65 ετών, αλλά και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα:

– Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Το μέτρο φορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο, στα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) και στον ΟΑΕΕ.

– Μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2008.

– Μειώσεις έως 30% αναμένεται να προκληθούν στα εφάπαξ από 1.1.14, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος, που θα αποτελεί στο εξής τη βάση υπολογισμού του συγκεκριμένου βοηθήματος.

– Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων Ταμείων, προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους.

-Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση το νόμο 3863/2010 οι γυναίκες παλαιές ασφαλισμένες του ΙΚΑ (πριν από 1.1.93) κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 εάν έχουν 10.000 ένσημα και είναι 60 ετών και 6 μηνών, δηλαδή ένα εξάμηνο παραπάνω σε σχέση με το 2013.

Επίσης, για εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαιτούνται για συνταξιοδότηση 10.500 ένσημα από τα οποία τα 7.500 πρέπει να είναι ΒΑΕ. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος για μειωμένη σύνταξη στο 59ο και 6 μήνες και για πλήρη στο 61ο και 9 μήνες.  Αύξηση σημειώνεται και για τους ένστολους κατά ενάμιση έτος. 

– Αυξάνεται σε 7 έτη το 2014 το ανώτατο όριο των πλασματικών ετών που μπορούν να αξιοποιηθούν για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες σύμφωνα με νόμο του 2008 που αναφέρεται όμως και ως μνημονιακή δέσμευση πλέον, πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα του ΙΚΑ δηλαδή στο 20%, όταν είναι σχεδόν διπλάσιες.

– Αλλαγές δρομολογούνται στον ΟΑΕΕ, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Εντός του 2014 αναμένεται να μεταφερθούν στα μητρώα του ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ. 

– Επίσης, αναμένεται να εφαρμοστεί στον ΟΑΕΕ, από το νέο έτος η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών σε μηνιαία βάση, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα. 

– Κόβεται το ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται άτομα με αναπηρία πάνω από 80%.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook