Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του παγιδευμένου πάνω από μια εβδομάδα στους πάγους της Ανταρκτικής ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Chokalskii, η οποία καθυστέρησε αρκετές φορές, άρχισε σήμερα με την άφιξη στην περιοχή ενός κινεζικού ελικοπτέρου, ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής.

«Το κινεζικό ελικόπτερο έφθασε στο Chokalskii. Φεύγουμε, αυτό είναι βέβαιο 100%», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρις Τέρνι.

Οι 74 άνθρωποι που επιβαίνουν στο ρωσικό MV Akademik Shokalskiy έχουν εγκλωβιστεί από τις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τανζανίας.

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου (η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες) αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά -γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό- τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Shokalskiy.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα μεταφερθούν σε ομάδες των 12 μέσω ελικοπτέρου το οποίο ανήκει στο κινέζικο παγοθραυστικό Snow Dragon και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στα αυστραλιανά, κινέζικα και γαλλικά παγοθραυστικά για τη σκληρή δουλειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, Itar-Tass, είχε αναφέρει επικαλούμενο τις ρωσικές αρχές, ότι στο πλοίο θα παραμείνουν μόνο ορισμένα μέλη του πληρώματος του Shokalskiy. Ωστόσο, η AMSA ανακοίνωσε αργότερα ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε αυτό.

Το πλοίο αναχώρησε τον περασμένο μήνα από τη Νέα Ζηλανδία και αναμενόταν να επιστρέψει τον Ιανουάριο. Βρισκόταν μόλις 2 χιλιόμετρα από την ανοιχτή θάλασσα όταν παγιδεύτηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.

protothema.gr