Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σημαίνουν, εκτός των άλλων, καταναλωτική φρενίτιδα. Τα τελευταία χρόνια την τιμητική τους στις λίστες δώρων έχουν τα smartphone, οι ταμπλέτες, οι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πού καταλήγει όλος αυτός ο κυκεώνας συσκευών που αποσύρεται τις ημέρες των γιορτών για να αντικατασταθεί από νέα μοντέλα. 

Σε πρόσφατη έρευνά του, το γερμανικό Κέντρο Πληροφόρησης για την Κινητή Τηλεφωνία (IZMF) καταλήγει ότι μόλις ένα στα δέκα κινητά τηλέφωνα που βγαίνουν σε αχρησία ανακυκλώνονται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν έχει ιδέα περί των τρόπων ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών συσκευών ή για το πού θα μπορούσαν να τις εναποθέσουν. Η FAZ, σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει μάλιστα πως ένα μεγάλο μέρος παλιών κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μεταπωλείται παράνομα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας ή της Αφρικής αντί να καταλήγει στην ανακύκλωση.

Τα παλιά κινητά εξακολουθούν να έχουν αξία

Όπως αναφέρει η Δρ. Περίν Σανσερέλ από το Ινστιτούτο Φραουνχόφερ στην Deutsche Welle, πολλές από τις παλιές συσκευές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ εξακολουθούν να διατηρούν μέρος της αρχικής τους αξίας. «Ακόμη και σε ένα μικρό κινητό τηλέφωνο, η συγκέντρωση σε πολύτιμα μέταλλα είναι μεγάλη.

Για παράδειγμα, κινητά τηλέφωνα που ζυγίζουν ένα κιλό περιέχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα χρυσoύ – και αυτό είναι πολύ. Περιέχουν επίσης και άλλα μέταλλα, όχι τόσο γνωστά, όπως ίνδιο και ταντάλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μικρές ποσότητες στην ηλεκτρονική» αναφέρει η κ. Σανσερέλ. Υπό αυτή την έννοια είναι προτιμότερο τα παλιά κινητά να μη μένουν σε αχρησία, αλλά να δίνονται αμέσως για ανακύκλωση, είτε απευθείας στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, είτε στο πλαίσιο ειδικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook