Επιχείρηση ευρωπαϊκής γοητείας ξεδιπλώνει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας, να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων για την νέα ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να οδηγήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να επανέλθει στις διεθνείς αγορές.

Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς στήριξης και δέχεται τους ελέγχους της -ελεγχόμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- τρόικας αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό φαινόμενο και ήδη υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στο γερμανικο τύπο που θέτουν ερώτημα αν η Ελλάδα “θα τα καταφέρει”.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει αρκετές ελπίδες στην άσκηση της προεδρίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας εντός της Ε.Ε. αλλά και για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές ότι η κατάσταση βελτιώνεται και η χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση νέων ομολόγων και η προσέλκυση επενδύσεων.

Στην πραγματικότητα, η άσκηση της προεδρίας πλέον είναι περισσότερο μια διεκπεραιωτική διαδικασία, καθώς οι πολιτικοί ρόλοι έχουν ανατεθεί σε μόνιμους θεσμούς: Στο μόνιμο πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής, τον οποίο ασκεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στην εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστονς και στον προέδρο του Eurogroup Ζερόμ Ντάιζεμπλουμ.

Ωστόσο, θεωρείται μια καλή ευκαιρία για να αποκατασταθεί η εικόνα της Ελλάδας αλλά και να “πλασαριστούν” ταυτόχρονα τα θετικά οικονομικά στοιχεία τα οποία προεξοφλεί η ελληνική κυβέρνηση (πρωτογενές πλεόνασμα, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης) με απώτερο στόχο να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και να καταστεί δυνατή η έκδοση νέων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην προσπάθεια αυτή συνδράμει η γερμανική πλευρά, η οποία βλέπει μια ευκαιρία να παρουσιάσει ως ιστορία επιτυχίας την ελληνική υπόθεση και να αποκρούσει έτσι την κριτική ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει δεν αποδίδουν.

Επιπλέον, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ανάδειξη ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών στοιχείων στις επερχόμενες ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη (ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα), η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικά ζητήματα σε μια περίοδο που τα οικονομικά ρίσκα παραμένουν ισχυρά, τόσο σε σχέση με την αδύναμη ανάκαμψη, όσο και σε σχέση με τα προβλήματα που ενδεχομένως να ανακύψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των ελέγχων που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook