Είναι πρώτα απ\’ όλα τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, τα παμπάλαια βυζαντινά μοναστήρια, οι χιονισμένες ακρώρειες της Πίνδου που αγκαλιάζουν τον τόπο. Είναι η όμορφη πόλη της Καλαμπάκας, τα χωριά του κάμπου και η πλατανοσκέπαστη κοίτη του Πηνειού. Τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή τους είναι ένας τόπος που δεν σταματά να εκπλήσσει, να γοητεύει, να τραβά σαν μαγνήτης…

Με χιόνι ή βροχή, με λιακάδα ή ομίχλη, χάραμα, δειλινό ή απομεσήμερο, κάθε εποχή και κάθε στιγμή τα Μετέωρα συγκλονίζουν. Αρκεί να σταθείς λίγο στη σκιά τους και να νιώσεις το μεγαλείο τους. Οπως και να το δει κανείς, η γωνιά αυτή της Ελλάδας είναι μοναδική. Οι θεόρατοι βράχοι μοιάζουν να ξεπετάγονται στη μέση της πεδιάδας σαν τεράστιοι πέτρινοι πύργοι με πολλές δεκάδες μέτρα ύψος. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από την περιοχή και να μη μείνεις έκθαμβος με τους εκπληκτικούς αυτούς γεωλογικούς σχηματισμούς που διακρίνονται από μακριά.

\"Η

Η Καλαμπάκα στα πόδια των Μετεώρων

Το απόκοσμο τοπίο των Μετεώρων προσέλκυσε χριστιανούς ασκητές από όλα τα Βαλκάνια. Πριν ακόμα κτιστούν τα μοναστήρια, κάπου στον 12ο αιώνα στήθηκαν οι πρώτες σκήτες των μοναχών στις κορυφές και στις σχισμές των βράχων. Αργότερα ιδρύθηκαν οι πρώτες μοναστικές κοινότητες οι οποίες έφτασαν τις 24 τον 14ο αιώνα. Ετσι δημιουργήθηκε η μοναστηριακή πολιτεία των Μετεώρων που έφτασε στο απόγειο της ακμής της μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Στη σκιά των Μετεώρων ζει η Καλαμπάκα, η πόλη τους, που ακουμπά στα ριζά των βράχων. Με τα χρόνια η θεσσαλική πολίχνη, έδρα σήμερα του Καλλικρατικού Δήμου, έχει μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό και διαθέτει αξιόλογες υποδομές. Το μικρό, γειτονικό χωριό Καστράκι, μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά, αγκαλιασμένο στην κυριολεξία από τα απόκρημνα βράχια, διατηρεί ήπιους ρυθμούς παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες.

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους κοντά στη θέση της σημερινής πολίχνης υπήρχε η πόλη Αιγίνιον. Αργότερα στις αρχές του 10ου αιώνα το Αιγίνιον έγινε γνωστό με την ονομασία Σταγοί.

\"Η

Η μονή του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά έχει αγιογραφηθεί από τον σημαντικότερο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής, Θεοφάνη (16ος αι)

Η σημερινή Καλαμπάκα είναι μια γλυκιά πολιτεία που αξίζει να ασχοληθείς μαζί της. Περιηγηθείτε στις παλιές συνοικίες του Πλατάνου, του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, του Σωποτού και ανακαλύψτε εικόνες μοναδικές που αντέχουν ακόμα στον χρόνο. Αναζητήστε τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας) και τη σχολή ξυλογλυπτικής, τη μοναδική του είδους σε όλη την Ελλάδα. Η Καλαμπάκα είναι ένας ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα τις μέρες των Χριστουγέννων ο δήμος υποδέχεται τους επισκέπτες με τον πιο γιορτινό τρόπο διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ανοικτές συναυλίες και πολλά happenings.

Στη μικρή πολιτεία υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια.

Βόλτες γύρω από το Καστράκι

\"Εγκαταλελειμμένες

Εγκαταλελειμμένες πια σκήτες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα βράχια των Μετεώρων

Το ξύπνημα στο Καστράκι θα σας μείνει αξέχαστο. Σίγουρα κάποιο απ\’ τα Μετέωρα θα ξεπροβάλλει γεμάτο μυστήριο στο παράθυρό του ξενώνα σας, σαν να αιωρείται στην αχλύ του πρωινού. Εξάλλου το περπάτημα στα στενά δρομάκια του χωριού θα σας γεμίσει δέος και θαυμασμό γι\’ αυτούς τους αρχέγονους βράχους που αν και μοιάζουν να ορθώνονται απειλητικοί δίπλα σας, θα σας χαρίσουν στιγμές και εικόνες που θα θυμάστε για πάντα.

Η παλιά συνοικία μοιάζει με μικρή ζωγραφιά καθώς σκορπά τα σπίτια της στη ρίζα των γκριζόμαυρων βράχων δίνοντας μια γλυκιά ανθρώπινη νότα στο επιβλητικό, μεταφυσικό σχεδόν τοπίο. Ενας στενός ασφάλτινος δρόμος που ξεκινά από το Καστράκι ανηφορίζει ανάμεσα στα βράχια μέχρι τα μοναστήρια. Μπορείτε να συνεχίσετε ως το χωριό Βλαχάβα (13 χλμ.) απολαμβάνοντας την αφοπλιστική θέα στα κορφοβούνια της Πίνδου.

\"Στις

Στις ψηλότερες γειτονιές της Καλαμπάκας αναζητήστε τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας)

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Εκτός των άλλων όμως, τα Μετέωρα είναι πασίγνωστα στην υφήλιο για τα φυσικά αναρριχητικά πεδία τους -από τα πιο αξιόλογα της Ευρώπης- και κάθε χρόνο συγκεντρώνουν εκατοντάδες αθλητές και φίλους της αναρρίχησης. Επιπλέον οι βράχοι τους διατρέχονται από πολλά και σημαδεμένα μονοπάτια, ιδανικά για πεζοπορικές εξορμήσεις (www.visitmeteora.travel).

Fast Info
Η μονή Μεταμορφώσεως ή Μεγάλο Μετέωρο (24320 22278), ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αθανάσιο Κοινοβίτη ή αλλιώς Μετεωρίτη.

Η μονή του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά (24320 22375) έχει αγιογραφηθεί από τον σημαντικότερο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής Θεοφάνη (16ος αι).

\"Οι

Οι μονές Βαρλαάμ και Μεγάλο Μετέωρο όπως τις βλέπουμε από τον περιφερειακό δρόμο Καστρακίου – Καλαμπάκας.

Η μονή Βαρλαάμ (24320 22277) κτίσθηκε το 1517 στην κορφή ενός βράχου ύψους 373 μέτρων.

Οι μονές Ρουσάνου (24320 22649), κτίσμα του 1288 και του Αγίου Στεφάνου (24320 22279) του 1192 είναι τα μοναδικά γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων.

Στη μονή Αγ. Τριάδας (24320 22220) θα πάτε ανεβαίνοντας 140 σκαλοπάτια.

Θεόπετρα και Σαρακήνα

\"Φωτογραφία:

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Πέντε χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Καλαμπάκας κοντά στο χωριό Θεόπετρα συναντάμε το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα λίγα σπήλαια στη χώρα όπου οι επιχώσεις οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα για την περίοδο μετάβασης του προϊστορικού ανθρώπου από τον Νεάντερνταλ στον Χόμο Σάπιενς. (Ωράριο λειτουργίας: 09.00-15:00 καθημερινά, πλην Δευτέρας). Αντικριστά από τη Θεόπετρα βρίσκεται το χωριό Σαρακήνα όπου στις όχθες του Πηνειού ποταμού δεσπόζει το εξάτοξο πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1520 από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα Β\’. Σήμερα από το αρχικά 6 τόξα της κατασκευής διασώζονται τα 4, ενώ στη θέση εκείνων που κατέρρευσαν προστέθηκαν το 1970 δύο τσιμεντένια.

Θαυμάσιες ορεινές διαδρομές

\"Στις

Στις όχθες του Πηνειού ποταμού κοντά στο χωριό Σαρακήνα δεσπόζει το πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1520

Καλαμπάκα – Χρυσομηλιά: Για να ανέβει κάποιος στο Περτούλι αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο εκτός από τη γνωστή διαδρομή μέσω Πύλης- Ελάτης υπάρχει και άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα αλλά λιγότερο γνωστή που θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα. Ο ασφαλτοστρωμένος επαρχιακός δρόμος ξεκινά από το κέντρο της Καλαμπάκας, ανηφορίζει στις απότομες βορειοανατολικές πλαγιές του Κόζιακα για να καταλήξει μετά μια ευχάριστη ορεινή περιπέτεια 45 χιλιομέτρων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια και στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο.

Ξεκινώντας θα περάσετε τη γέφυρα του Πηνειού και θα συνεχίσετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες- για Κρύα Βρύση, Αμπέλια. Στην πορεία με σύντομες παρακάμψεις θα επισκεφθείτε τα ενδιαφέροντα ορεινά χωριά Παλιοχώρι, Καλογριανή, Γλυκομηλιά, Αηδόνα, Κλεινός. Από τη Χρυσομηλιά τα Περτουλιώτικα Λιβάδια απέχουν μόνο 10 χλμ.

\"Ο

Ο Αχελώος στη θέση Τρία Ποτάμια

Καστανιά -Τρία ποτάμια: Αφήνετε πίσω την Καλαμπάκα ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο για Γιάννενα και στη θέση «Χάνι Μουργκάνι» στρίβετε αριστερά, εγκαταλείποντας βαθμηδόν το ίσωμα του κάμπου και τους βράχους των Μετεώρων οι οποίοι χάνονται πίσω στον ορίζοντα. Στα 34 χιλιόμετρα θα συναντήσετε σε ύψος 850 μέτρων την κατάφυτη Καστανιά. Από την Καστανιά ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος, περνά από το χωριό Αμάραντος και εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στην καρδιά της Νότιας Πίνδου.

Στη συνέχεια κατηφορίζετε για τη δασική τοποθεσία Κουκουφλί, όπου βρίσκονται ο ιχθυογεννητικός σταθμός του δασαρχείου και οι ψησταριές. Πιο κάτω συναντάτε τη διασταύρωση για το χωριό Δολιανά κι αμέσως την παράκαμψη που οδηγεί στην εκκλησία Υψωσης Τίμιου Σταυρού (18ος), ένα πανέμορφο μνημείο με 12 τρούλους που είναι ό,τι διασώζεται από το παλαιότερο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Σε ελάχιστη απόσταση στην αγκαλιά της ορεινής φύσης και κοντά στις όχθες του Αχελώου συναντάτε τα κεφαλοχώρια Καλλιρρόη, Κρανιά Πολυθέα, Μηλιά και Αγ. Παρασκευή.

\"Εκτός

Εκτός των άλλων όμως, τα Μετέωρα είναι γνωστά για τα φυσικά αναρριχητικά πεδία και τα πεζοπορικά μονοπάτια τους

Προς το Χαλίκι: Η τοποθεσία Τρία Ποτάμια είναι κομβικό σημείο για όσους θέλουν να συνεχίσουν την περιπλάνησή τους σε ασφάλτινους δρόμους, τόσο προς τα γνωστά τουριστικά θέρετρα του Περτουλιού και της Ελάτης όσο και προς το Χαλίκι.

Με κατέυθυνση βόρεια ακολουθώντας την κοίτη του Αχελώου θα παρεκκλίνετε λίγο από την αρχική μας πορεία για τα ελατοσκέπαστα χωριά Ανθούσα και Κατάφυτο. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, σε ύψος 1.150 μέτρων, σας υποδέχεται το χωριό Χαλίκι, αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια βραχώδη έξαρση του όρους Περιστέρι. Εξερευνήσεις

Ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα ταξιδιωτικά μονοπάτια αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στη θαυμάσια ορεινή διαδρομή: Χάνι Μουργκάνι – Μεγάλη Κερασιά – Ορθοβούνι – Τρυγόνα – Πεύκη – Κορυδαλλός – Μαλακάσι από όπου αν θέλετε μέσω Εγνατίας οδού συνεχίζετε για Γιάννενα. Στα ανατολικά του διευρυμένου δήμου Καλαμπάκας ενδιαφέρουσα είναι επίσης η διαδρομή από Θεόπετρα προς Φλαμπουρέσι, Καλοχώρι, Καλλιθέα, Κονίσκο, Λογγά με τελική κατάληξη την μικρή τεχνητή λίμνη που βρίσκεται σε ένα κατάφυτο από οξιές τοπίο (38 χλμ. άσφαλτος από Καλαμπάκα). Εξίσου ενδιαφέρουσες εκδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν και προς τα χωριά των Χασίων, Κακοπλεύρι, Σταγιάδες, Οξύνεια.

ethnos.gr/φωτο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook