«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες και απόλυτο «μπάχαλο» στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσουν σήμερα και αύριο οι εφορίες αλλά μόνο με προσωπικό ασφαλείας και για πολύ περιορισμένες συναλλαγές, προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση και πανικό στους πολίτες, αντί να εξυπηρετήσει όσους είχαν ανάγκη να πληρώσουν σήμερα για πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας.

Ακόμα όμως και για τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχουν κανονικά σήμερα οι ΔΟΥ, δημιουργήθηκαν προβλήματα γιατί διεκόπη η λειτουργία του Taxis, αλλά και επειδή οι περισσότεροι έφοροι έλειπαν για να παρακολουθήσουν σεμινάριο για τις αλλαγές που ισχύουν από χτες στο καθεστώς λειτουργίας τους. Έτσι ούτε και το προσωπικό ασφαλείας επαρκούσε τελικά για να εξυπηρετήσει τον κόσμο που προσήλθε στις εφορίες.

Το αλαλούμ ξεκίνησε από το πρωί, με τεράστιες ουρές επειδή πολύς κόσμος πίστευε ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στις ΔΟΥ για τέλη και πινακίδες. Όπως είχε ανακοινώσει όμως από την παραμονή της πρωτοχρονιάς το υπουργείο, τα τέλη έπρεπε να πληρωθούν στις τράπεζες και τα σήματα να τυπωθούν από το ίντερνετ. Αποτέλεσμα του σκηνικού αυτού ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρης Θεοχάρης να παίρνει τηλέφωνα στις υπηρεσίες (όπως στη ΔΟΥ Παλλήνης) για να ζητήσει να … διώξουν τον κόσμο, ώστε να εξυπηρετηθούν μόνον αυτοί για τους οποίους γίνονταν σήμερα συναλλαγές.

Η διακοπή λειτουργίας του Taxis όμως, παρότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και 10 μέρες προκειμένου να αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα από σήμερα για τις αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες, δεν επέτρεπε σε όσους θέλανε να πάρουν πινακίδες, να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης, παρά μόνο χειρόγραφα.

Για τον λόγο αυτόν, δεν μπορούσαν να παραλάβουν πινακίδες (όπως πχ στη ΔΟΥ Αμαρουσίου) ενώ σε κάποιες εφορίες το προσωπικό έδιωχνε τον κόσμο, αν και μπορούσε να εκδώσει χειρόγραφο σημείωμα υπολογίζοντας και εισπράττοντας «οίκοθεν», με χαρτί και με μολύβι, το ποσό που θα πληρώσει κάθε ενδιαφερόμενος που ήθελε να μπορεί να χρησιμοποιεί από σήμερα το αυτοκίνητό του. Οι περιπτώσεις αυτές πάντως ήταν γενικά λίγες, αφού πχ στην ΔΟΥ Κηφισιάς είχαν μόνο 5 ενδιαφερόμενοι μέχρι το μεσημέρι.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως φρόντισε να λειτουργούν κανονικά τα συστήματα, παρότι το ίδιο έδωσε εντολή να λειτουργούν εκτάκτως οι εφορίες, έστω και με το περιορισμένο προσωπικό και για συγκεκριμένες συναλλαγές με το κοινό, σήμερα και αύριο.

Το πρωί μάλιστα υπήρξε πρόβλημα και στις τράπεζες με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, επειδή κάποια υποκαταστήματα δεν είχαν ενημερωθεί για την παράταση της προθεσμίας μέχρι και αύριο.

Το χάος πάντως προκλήθηκε κυρίως επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε παράταση παρά μόνο μέχρι την Παρασκευή για τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και για όσους ήθελαν να πληρώσουν δόσεις στην εφορία που έληγαν στις 31.12.2013.

Η απόφαση για την “μισή” παράταση είναι σαδιστική και τραγική ταυτόχρονα καθώς θα στείλει και αύριο ξανά τους πολίτες κατά χιλιάδες να συνωστίζονται στα γκισέ των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας τις εικόνες των προηγούμενων ημερών με τις ατελείωτες ουρές. Εκτιμάται ότι απομένουν τουλάχιστον 150.000 που δεν έχουν πληρώσει ακόμα τα τέλη κυκλοφορίας. Από Δευτέρα όμως, όποιος πάρει τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να τα πληρώσει στο διπλάσιο, με πρόστιμο 100% επί της αξίας τους.

protothema.gr