Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι για χιλιάδες Αφγανούς και η ημέρα των γενεθλίων τους.
Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν αυτή η ημέρα να καθιερωθεί ως η ημέρα γενεθλίων των ανθρώπων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων που έγιναν στις δεκακετίες του \’80 και του \’90 και δεν υπήρχε τότε σύστημα που να καταγράφει αυτές τις γεννήσεις.
Αφού στη χώρα οι ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης είναι σπάνια, οι συγγενείς των παιδιών που γεννιούνταν κατά την διάρκεια του πολέμου τα δήλωναν μόνο κατά προσέγγιση και οι αρχές δεν είχαν το κατάλληλο σύστημα καταγραφής των γεννήσεων. 
Όμως όταν οι αμερικανικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μπήκαν στο Αφγανιστάν, έφεραν μαζί τους και εργασιακές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χρειαστεί να υποβάλουν αιτήσεις και να είναι απαραίτητη και η ημερομηνία γέννησης.
Έτσι, η 1η Ιανουαρίου χρησιμοποιείται για τα γενέθλια όσων δεν γνωρίζουν πότε γεννήθηκαν και χρειάζονται ημερομηνία γέννησης είτε για αίτηση εργασίας είτε απλά για την εγγραφή τους σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτός από το Αφγανιστάν, και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μακροχρόνιες εμπόλεμες καταστάσεις χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν τα γενέθλια τους την Πρωτοχρονιά. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στο Σουδάν, στο Πακιστάν και στη Σομαλία.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook