«Σοκ» σε εφόρους και σε πολίτες από τις μεγάλες ανατροπές που ισχύουν τυπικά πλέον ήδη από χθες στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για αυτές ακόμη ούτε οι εφορίες, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσουν και τουλάχιστον μία ως δύο εβδομάδες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν και αν εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι νέες ρυθμίσεις.

Η μη υποβολή πάσης φύσεων δηλώσεων τιμωρείται πλέον αυστηρότατα με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για εκπρόθεσμες απλές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έως και το διπλασιασμό της οφειλής για δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ. Επιπλέον, ουδείς θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα (η οποία πλέον θα δίνεται μόνο για ένα μήνα) εάν έχει παραλείψει να υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση την τελευταία 5ετία.

Από το πρωί της Πέμπτης και μέχρι αργά το βράδυ, εκατοντάδες έφοροι έχουν κληθεί να κάτσουν ξανά «στα θρανία» και να μετάσχουν σε ειδικά σεμινάρια του υπουργείου, για να μάθουν τι θα ισχύει πλέον στα θέματα χρεών, φορολογικών παραβάσεων, υποβολής δηλώσεων, πληρωμών φόρων κλπ.

\”Εγκλημα\” να χάσεις προθεσμία!

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχαν οι έφοροι, με τις αλλαγές αυτές επιβάλλονται πλέον δρακόντεια πρόστιμα έως 100% και από την πρώτη μέρα καθυστέρησης για την υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ, ενώ καταργούνται ο προσωρινός έλεγχος και τα «αθεώρητα» δελτία αποστολής.

Επιπλέον απαγορεύεται πια η υποβολή συμπληρωματικής ή τροποποιητικής δήλωσης, από τη στιγμή που θα εκδοθεί εντολή ελέγχου.

Αν αυτή εκδοθεί, το ΑΦΜ του φορολογουμένου «κλειδώνει» και δεν μπορεί να σπεύσει να δηλώσει καμία μεταβολή. Τα δύο αυτά μέτρα σημαίνουν ότι οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 80% της αγοράς και αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες, απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο» από την εφορία, ενώ μόνον οι μεγάλες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και μεγάλα κεφάλαια θα μπορούν να περνάνε άνετα από τον «σκόπελο» των προθεσμιών για την υποβολή κάθε δήλωσης.

Πότε επιβάλλεται «διπλασιασμός» φόρου

Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες για τις νέες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο:

– αν ο φορολογούμενος «ξεχάσει» μεν, αλλά προσέλθει μόνος του εκπρόθεσμα να υποβάλει δήλωση παρακρατούμενου φόρου (όπως πχ για τον ΦΠΑ) απειλείται με αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ εφάπαξ (για Β΄κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ (για Γ’ κατηγορίας) αλλά και με πρόστιμο 10% (που διπλασιάζεται σε 20% αν έχουν περάσει 12 μήνες και μία ημέρα ή 30% αν περάσουν 24 μήνες και 1 ημέρα). Έτσι πχ για ΦΠΑ 10.000 ευρώ, ένας επαγγελματίας κάνει δήλωση μία μόλις ημέρα μετά τη λήξη της διορίας, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ «επιτόπου» και άλλα 1.000 (10% των 10.000 ευρώ) σαν προσαύξηση, δηλαδή 2.000 ευρώ!

– αν ο ίδιος φορολογούμενος «ξεχάσει» να υποβάλλει δήλωση, ακόμα και για μία μόλις ημέρα, αλλά εκδοθεί τότε εντολή ελέγχου από την εφορία σε βάρος του, τότε δεν μπορεί να καταθέσει εκπρόθεσμη δήλωση οικειοθελώς, αλλά για την παράβαση ο ελεγκτής θα πρέπει να του επιβάλει πρόστιμο ίσο με 100% του φόρου (πχ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη δήλωση που δεν έκανε. Δηλαδή, μετά από έλεγχο, για μια εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ, ο φόρος διπλασιάζεται και με το πρόστιμο φτάνει 20.000 ευρώ!

«Οι 25 εντολές» του υπ. Οικονομικών

Παράλληλα παύει και η δυνατότητα των εφόρων να μειώνουν τα πρόστιμα, οπότε όσοι έχουν νομικούς συμβούλους θα προσφεύγουν στα δικαστήρια, και το κράτος θα εισπράττει μόνο από τα \”μικρομάγαζα\”, αν έχουν φυσικά να τα πληρώσουν.

Επιπλέον καταργείται η φορολογική ενημερότητα με 4μηνη ισχύ και χορηγείται για μόλις 1 μήνα, αλλά περάσει ο φορολογούμενος και από «κόσκινο» για την τελευταία 5ετία. Συγκεκριμένα θα ελέγχεται αν έχει υποβάλει κανονικά και ανελλιπώς όλες τις δηλώσεις που εκ του νόμου υποχρεούται, όπως περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, στοιχείων ακινήτων Ε9 κλπ.

Η εφορία μπορεί επιπλέον ακόμα και να υπολογίζει από μόνη της «προληπτικά» τον φόρο του κάθε πολίτη, πριν καν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, σε περιπτώσεις που ο έφορος έχει υποψίες εγκατάλειψης της χώρας και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων!

Ωστόσο εκκρεμούν ακόμη να υπογραφούν και πάμπολλες ειδικές διατάξεις και αποφάσεις, με αποτέλεσμα για περίπου 10 μέρες ακόμη οι έφοροι να είναι μεν υπεύθυνοι αλλά να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής για πολλά θέματα, όπως για την επιβολή ή είσπραξη προστίμων κλπ.

Οι νέες ρυθμίσεις αυτές βρίσκονταν «κρυμμένες» σε νόμους που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και πριν τα Χριστούγεννα, για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Με τις νέες διαδικασίες προβλέπονται 25 πολύ μεγάλες ανατροπές στις φορολογικές διαδικασίες, ενώ πολλές ακόμα κρύβονται «στα ψιλά γράμματα». Όπως προκύπτει από τις νέες οδηγίες που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στους εφόρους στο «σεμινάριο» που τους έγινε:

1. Αποσυσχετίζεται πλέον η υποβολή της δήλωσης από την άμεση πληρωμή για όλα τα είδη δηλώσεων (Φ.Π.Α.,Φ.Μ.Υ., Εισόδημα Ν.Π. κλπ) και ενοποιούνται τα δύο βήματα της Βεβαίωσης. Πλέον ο φορολογούμενος θα υποβάλλει τη δήλωση του και θα παίρνει απευθείας σημείωμα οφειλής για να πληρώσει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ενώ καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή στο ταμείο των ΔΟΥ. Στόχος του μέτρου είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα τη φορολογητέα ύλη, ανεξαρτήτως της δυνατότητάς του για άμεση πληρωμή. Καλείται δηλαδή να υποβάλλει πάντα εμπρόθεσμα τη δήλωσή του και μετά να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά, όποτε ορίζεται στις εκάστοτε προθεσμίες

2. Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας πληρωμής των φόρων, οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και πριν αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα.

3. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν Φορολογική Ενημερότητα διάρκειας 1 μήνα από το TAXISnet, εφόσον έχουν ρυθμίσει τα χρέη ή έχουν οφειλές σε αναστολή λόγω προσφυγής ή έχουν οφειλές μη ληξιπρόθεσμες. Για να εκδοθεί ενημερότητα γίνεται έλεγχος υποβολής δηλώσεων των τελευταίων 5 ετών.

4. Προβλέπεται «κατ’εκτίμησιν» προσδιορισμός φόρου, μονομερώς από την εφορία, σε περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων, ακόμη και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος για να κάνει δήλωση.

5. Θεσπίζεται η υποχρέωση τήρησης βιβλίων για 5 έτη, εκτός περιπτώσεων ελέγχων ή προσφυγών (άρθρο 13 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών-ΚΦΔ). Στόχος είναι να σταματήσει το καθεστώς των παρατάσεων παραγραφής. Ωστόσο για περιπτώσεις φοροδιαφυγής (άρθρο 55) η παραγραφή μπορεί να εκτείνεται για έως 20 έτη (άρθρο 36).

6. Ορίζονται ρητά και συγκεκριμένα οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και προβλέπονται οι σχετικές ποινές για κάθε περίπτωση (άρθρο 55)

7. Σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ, η εφορία μπορεί να δεσμεύσει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων (άρθρο 46)

8. Προβλέπεται προληπτικός προσδιορισμός φόρου σε περιπτώσεις υποψίας εγκατάλειψης της χώρας και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και πριν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης (άρθρο 35)!

9. Καταργείται ο προσωρινός έλεγχος της εφορίας και καθιερώνονται 2 τύποι ελέγχων:

α. Ο πλήρης έλεγχος (αντικαθιστά τον τακτικό έλεγχο)

β. Ο μερικός έλεγχος (αντικαθιστά όλους τους υπόλοιπους ελέγχους, π.χ. προσωρινό κλπ)

Ο έλεγχος πλέον ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου και όχι από την ημερομηνία σφράγισης των βιβλίων (άρθρα 23-25)

10. Με την έκδοση της εντολής ελέγχου, θα «κλειδώνουν» τα πληροφοριακά συστήματα και δεν θα επιτρέπεται πλέον η υποβολή αρχικών / τροποποιητικών δηλώσεων (άρθρα 18-19)

11. Κατά τον έλεγχο, η είσοδος στην οικία του φορολογούμενου (που έχει δηλωθεί ως έδρα) επιτρέπεται μόνο με εισαγγελική άδεια (άρθρο 25)

12. Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος διαφωνεί με τα ευρήματα του ελέγχου, τότε υποχρεωτικά προσφεύγει στην κεντρική Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης (σε αντικατάσταση της Επιτροπής 70Α και Β), προτού προσφύγει στα δικαστήρια. Μπορεί να αποφύγει την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και να προσφύγει απευθείας στα δικαστήρια μόνο για τις περιπτώσεις του προληπτικού προσδιορισμού φόρου (άρθρο 63)

13. Προβλέπονται νέα και αυστηρότερα πρόστιμα διαδικαστικών παραβάσεων που αφορούν στη μη υποβολή δηλώσεων ή τη μη έγκαιρη γνωστοποίηση στη στην εφορία σημαντικών πληροφοριών, π.χ. αλλαγή έδρας, επωνυμίας κλπ (άρθρο 54).

Αν δηλαδή δεν υποβάλει κάποιος δήλωση τότε τιμωρείται:

– με 100 ευρώ αν δεν υποχρεούται σε τήρηση λογιστικών στοιχείων.

– με 1.000 ευρώ αν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (πρώην Β΄κατηγορίας).

– με 2.500 ευρώ αν υποχρεούται σε βιβλία και στοιχεία με πλήρη λογιστικά πρότυπα (πρώην Γ΄Κατηγορίας)

14. Προβλέπονται επιπλέον και νέα αυστηρότατα πρόστιμα μέχρι 30% για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή καταβολής φόρου, σε αντικατάσταση του πρόσθετου φόρου.

Συγκεκριμένα το άρθρο 57 του νέου Κώδικα ορίζει ότι επιβάλλεται «πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής» αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής.

Το πρόστιμο είναι ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

Το ίδιο πρόστιμο υπολογίζεται όμως και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης με βάση το χρόνο, κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.

15. Προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα για όσους δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, π.χ. ΦΜΥ (άρθρο 59).

16. Προβλέπονται ακόμη αυστηρότερα πρόστιμα σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής δήλωσης, κατόπιν ελέγχου (άρθρο 58).

Συγκεκριμένα το άρθρο 58 (περί ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης) ορίζει ότι μετά από έλεγχο:

– Αν έχει υποβάλει δήλωση και το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση αυτήν υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς:

α) δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από πέντε (5%) έως είκοσι (20%) τοις εκατό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

β) τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,

γ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.

– Σε περίπτωση όμως που δεν έχει ακόμα υποβάλει τη δήλωση, από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στην μη υποβληθείσα δήλωση.

17. Εισάγεται η επιβολή τόκων για καθυστέρηση πληρωμής φόρων, σε αντικατάσταση των ταμειακών προσαυξήσεων 1% ανά μήνα (άρθρο 53) τα οποία θα καθορίσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών.

18. Εισάγεται η επιβολή τόκων και στις επιστροφές φόρων από την εφορία σε περιπτώσεις καθυστέρησης αποπληρωμής άνω των 90 ημερών (άρθρο 53)

19. Παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών (άρθρο 42)

20. Θεσπίζεται ότι οι έγγραφες απαντήσεις των Υπηρεσιών / ΔΟΥ δεν δεσμεύουν την φορολογική διοίκηση (άρθρο 9)!

21. Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης πράξεων (κάτασχεσης, προστίμων κλπ) το οποίο θα ενεργοποιηθεί, μόλις ετοιμαστούν τα πληροφοριακά συστήματα (άρθρο 5)

22. Εισάγεται η έννοια της εγγύησης για σύσταση εταιρείας, σε περιπτώσεις που οι εταίροι οφείλουν ποσά στο δημόσιο άνω των 15.000 € ο καθένας (άρθρο 10)

23. Κατά τη διάλυση μιας εταιρείας, εισάγεται η έννοια της αλληλέγγυας ευθύνης των εταίρων, για τα χρέη της εταιρείας στο δημόσιο, εφόσον υπήρχαν κέρδη σε παρελθούσες χρήσεις (άρθρο 50)

24. Εισάγεται η έννοια της φορο-αποφυγής (άρθρο 38), που διαφοροποιείται από την φοροδιαφυγή.

25. Καταργείται ο προστατευτικός όρος περί «καλής πίστεως» για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων που τα είχαν εξοφλήσει μέσω τραπέζης ή επιταγής (άρθρο 55).

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook