Ανησυχία προκαλεί στη γερμανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αθρόας μετανάστευσης Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μετά το τέλος της επτάχρονης περιόδου περιορισμών στην αγορά εργασίας από πολίτες των δύο αυτών χωρών.

Για το λόγο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας για να ξεκαθαρίσει αν η γερμανική νομοθεσία επαρκεί για να αποτραπεί η προσέλευση στη χώρα των λεγόμενων «τουριστών των επιδομάτων».

Ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας είναι μήπως τύχει εκμετάλλευσης το σύστημα πρόνοιας από πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ.

Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησε να απαγορευτεί να ξαναμπαίνουν στη χώρα μετανάστες οι οποίοι έχουν εξαπατήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ζητεί ακόμη να μην επιτρέπεται οι μετανάστες να υποβάλουν αιτήματα για να λαμβάνουν επιδόματα κατά τους τρεις πρώτους μήνες παραμονής τους στην χώρα.

Οι φιλελεύθεροι και η αριστερά, από την πλευρά τους, κατηγορούν τους Χριστιανοκοινωνιστές για αναζωπύρωση των συναισθημάτων ξενοφοβίας. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δεύτερο στην ιεραρχία της γερμανικής κυβέρνησης, τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο συμφώνησαν να εξεταστεί το θέμα.

Ο Στράιτερ υπογράμμισε ότι το Βερολίνο είναι δεσμευμένο στην ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού εντός των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία αποτελεί μία από τις χώρες οι οποίες έχουν ωφεληθεί περισσότερο από αυτή.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Εργασίας θα εξετάσουν «εάν τα υπουργεία θα όφειλαν να λάβουν επιχειρησιακά μέτρα κατά της κατάχρησης των κοινωνικών επιδομάτων» τόνισε ο Στράιτερ.

Ο Στράιτερ διέψευσε ότι το κεντροδεξιό CSU βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το κεντροαριστερό SPD για το θέμα αυτό.

«Οποιοσδήποτε γνωρίζει ανάγνωση θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων», είπε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook