Σε απόσυρση αναμένεται να βγουν πολλές από τις καθημερινές συσκευές που χρησιμοποιούμε το 2014 σύμφωνα με τους «γκουρού» της τεχνολογίας.

Τη στιγμή που ένας στους πέντε κατοίκους του πλανήτη διαθέτει σήμερα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και οι υπολογιστές-ταμπλέτες εξαπλώνονται ταχύτατα, πολλοί σύντροφοι δεκαετιών, όπως τα ρολόγια και οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, ετοιμάζονται να σβήσουν από το χάρτη.

Ποια είναι τα πλέον απειλούμενα τεχνολογικά είδη

Σύμφωνα με το Βήμα, στο «νούμερο 1» της λίστας με τα προϊόντα που αναμένεται να «ξεπεραστούν» μέσα στο 2014 βρίσκονται τα ξυπνητήρια, τα οποία έχουν σε τεράστιο βαθμό υποκατασταθεί από τα κινητά τηλέφωνα.

Ακολουθούν οι «ανεξάρτητες» συσκευές πλοήγησης: τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένους πλοηγούς ενώ τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν επίσης αυτή την υπηρεσία, με όλο και πιο βελτιωμένους «χάρτες».

Τα «dock» για iPod, τα οποία επιτρέπουν στη συσκευή αναπαραγωγής ήχου να «παίζει» μέσω ηχείων, κινδυνεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς από την ίδια τη δημιουργό τους: το Airplay της Apple, το οποίο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να «περάσει» το περιεχόμενο οποιασδήποτε συσκευής iOS στην τηλεόρασή του, όπως και οι τεχνολογίες «streaming» της μουσικής μέσω Bluetooth ή ειδικών εφαρμογών αρχίζουν να τα καθιστούν όχι και τόσο απαραίτητα.

Διόλου απαραίτητες αρχίζουν επίσης να καθίστανται οι βιντεοκάμερες καθώς τα κινητά και οι ταμπλέτες προσφέρουν τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης με όλο και καλύτερη ποιότητα.

Για τους ίδιους λόγους υποκατάστασης από τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν το εύκολο «κατέβασμα» ταινιών στον υπολογιστή οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, με πρώτες αυτές της τεχνολογίας Blue-Ray, αναμένεται επίσης να πάρουν την άγουσα.

Ρολόγια και Blackberry

Στην έβδομη και στην όγδοη θέση του καταλόγου των «υπό εξαφάνιση τεχνολογικών ειδών» βρίσκονται δυο μάλλον μη αναμενόμενα προϊόντα – τα ρολόγια χειρός, τα οποία για αρκετούς ανθρώπους αποτελούν παραπάνω από απαραίτητο αξεσουάρ αλλά ταυτοχρόνως και κόσμημα, και τα Blackberry, ένα από τα «top gadgets» της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι δυο τελευταίες θέσεις της λίστας είναι «τηλεοπτικές». Στην ένατη βρίσκεται το τηλεκοντρόλ, το οποίο οι χρήστες αναζητούν όλο και λιγότερο καθώς οι εφαρμογές του κινητού ή της ταμπλέτας τους τούς επιτρέπουν να ελέγχουν περισσότερες συσκευές ταυτοχρόνως.

Στα αζήτητα σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγούνται τέλος και οι φορητές τηλεοράσεις – οι ταμπλέτες προφέρουν τηλεθέαση καλύτερης ποιότητας, ακόμη και υψηλής ευκρίνειας, και μάλιστα κατά παραγγελία, με το πρόγραμμα που επιθυμεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσει ο χρήστης τους.

Η «κόκκινη λίστα» των συσκευών υπό εξαφάνιση για το 2014

1. Ξυπνητήρια
2. Συσκευές πλοήγησης
3. «Dock» για iPod
4. Βιντεοκάμερες
5. Συσκευές αναπαραγωγής Blue-Ray
6. Συσκευές αναπαραγωγής DVD
7. Ρολόγια χειρός
8. Blackberry
9. Τηλεκοντρόλ΄
10. Φορητές τηλεοράσεις

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook