«Σώστε το σπίτι σας»! «Μην αφήσετε τα χρέη στα παιδιά σας»!
Φράσεις που τρομάζουν και ταυτόχρονα «φέρνουν» πελάτες στο νέο είδος επιχειρήσεων που «γέννησε» η κρίση: «ρυθμιστές δανείων». Είναι άνθρωποι που το μυαλό τους ελίσσεται και βρίσκει, σε κάθε εποχή, ακόμη και στην πιο σκοτεινή, τρόπους για κέρδος.
Και μοιράζουν στους δρόμους διαφημιστικά φυλλάδια που υπόσχονται διαγραφή και ρύθμιση δανείων-αφού πρώτα τρομοκρατήσουν με τις πληροφορίες για πώληση δανείων σε ξένα funds και αύξηση των πλειστηριασμών.
«Πρόκειται για εταιρείες που δεν μπορεί κανείς να της χαρακτηρίσει παράνομες, όμως εκμεταλλεύονται την αγωνία των δανειοληπτών και “ξεφυτρώνουν” σα μανιτάρια, ενώ επιβάλουν στους πελάτες τους ασφυκτικούς όρους από τους οποίους δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει», λέει στο newpost η δικηγόρος Κατερίνα Ζαγκανά.

«Δεν είμαστε δικηγορικό γραφείο»… «Όχι, είμαστε δικηγορικό γραφείο»

Η επικοινωνία με μια από αυτές τις εταιρείες είναι χαρακτηριστική του τρόπου δουλειάς τους.
Αρχικώς επικοινωνείς με το τηλέφωνο που βρίσκεται στο φυλλάδιο. Απαντά μια νεαρή κοπέλα η οποία θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να πείσει τον πελάτη να κάνει ένα πρώτο ραντεβού «το οποίο είναι δωρεάν». Σε κάθε ερώτηση, η απάντηση-διακριτικά- είναι η προτροπή για ένα τετ-α-τετ «με τον χρηματοοικονομικό μας σύμβουλο».
«Δεν είμαστε δικηγορικό γραφείο, έχουμε όμως συνεργάτες δικηγόρους οι οποίοι αναλαμβάνουν να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτηση προκειμένου να ενταχθείτε στο “νόμο Κατσέλη”».
Αν ο πελάτης είναι επίμονος και ζητά απαντήσεις δια τηλεφώνου, παραπέμπεται σε έναν πιο έμπειρο συνομιλητή, έναν «χρηματοοικονομικό σύμβουλο»
«Είμαστε δικηγορικό γραφείο (!). Αναλαμβάνουμε την ένταξή σας στο “νόμο Κατσέλη” και τη μερική διαγραφή του χρέους σας, αλλά αν θέλετε εξωδικαστική διευθέτηση αναλαμβάνουμε να σας κάνουμε μια καλή ρύθμιση. Η αμοιβή μας είναι 800 ευρώ».

Αμοιβή με προκαταβολή και «κρυφό» ποσοστό

«Η ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνει ένας δικηγόρος για μια τέτοια υπόθεση είναι 500 ευρώ. Είναι υποθέσεις με ατέλειωτη γραφειοκρατία και πολλά δικαστικά έξοδα. Αν κάποιος έχει περισσότερα δάνεια σε περισσότερες τράπεζες, η αμοιβή αυξάνει», λέει η κυρία Ζαγκανά, η οποία όμως εξηγεί:
«Το επικίνδυνο με αυτές τις εταιρείες είναι ο \”εγκλωβισμός\” του πελάτη. Τους βάζουν να υπογράψουν μια σύμβαση, με την οποία ο δανειολήπτης εκχωρεί στην εταιρεία το δικαίωμα να διαπραγματευτεί εν λευκώ την υπόθεσή του με την τράπεζα ή με το δικαστήριο. Στα ψιλά γράμματα περιλαμβάνεται και το ποσοστό της εταιρείας- πέραν των πρώτων 800 ευρώ- που θα αποπληρωθεί όταν λήξει η υπόθεση».
newpost.gr/Ντίνα Καραμάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook