Υπό την απειλή πλημμυρών εξακολουθεί να τελεί ένα μεγάλο μέρος της Βρετανίας, αποτέλεσμα του συνδυασμού υψηλής παλίρροιας, θυελλωδών ανέμων και του ήδη μουσκεμένου εδάφους από τις πλημμύρες προηγούμενων ημερών.
Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έφτασε από τον Ατλαντικό άρχισε να πλήττει τα δυτικά και νοτιοδυτικά παράλια από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Εκατοντάδες δρόμοι και περίπου 130 κτίρια πλημμύρισαν, ενώ χιλιάδες κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί προληπτικά ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε πολλές περιοχές τα νερά στους δρόμους έφτασαν τα 60 εκατοστά.
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε το Σάββατο νέα προειδοποίηση για πλημμύρες σε ποταμούς και θαλάσσιες ακτές σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι μπορεί να συνεχιστούν έως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η προσοχή στρέφεται πλέον και στις βορειοανατολικές παράκτιες περιοχές καθώς και στη Σκωτία, ενώ ιδιαίτερες προειδοποιήσεις παραμένουν σε ισχύ για τους κατοίκους των δυτικών και νότιων ακτών. Συνολικά σε ισχύ βρίσκονται 344 συναγερμοί για πλημμύρες, με τέσσερις να χαρακτηρίζονται σοβαρές, κάτι που σημαίνει ότι εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
Σε περιοχές όπου ο κίνδυνος πλημμυρών δε θεωρείται το ίδιο μεγάλος οι αρμόδιες αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για το σχηματισμό πάγου στο οδόστρωμα, λόγω των χαμηλότερων από τις συνήθεις για την εποχή θερμοκρασιών και των αναμενόμενων χιονοπτώσεων. Η προειδοποίηση αφορά τη βόρεια Ουαλία, περιοχές της Σκωτίας και τη βορειοδυτική Αγγλία.
Ένας 18χρονος εξακολουθεί να αγνοείται καθώς πιστεύεται ότι παρασύρθηκε από τη θάλασσα στο Ντέβον της νότιας Αγγλίας ενώ προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφίες. Ένας άλλος άνδρας διασώθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Κορνουάλης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής όταν αγνόησε τις προειδοποιήσεις και επιχείρησε να κολυμπήσει.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Δεν παρατηρούνται προβλήματα ωστόσο στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εξυπηρετούν το Λονδίνο, το οποίο για την ώρα δεν έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το νέο κύμα κακοκαιρίας.
Από όλη τη χώρα εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα κύματα ύψους έως και εννέα μέτρων που σκάνε στους κυματοθραύστες και τις προκυμαίες της νότιας και δυτικής Αγγλίας, ενώ οι βροχές προκάλεσαν μέχρι και την πτώση βράχων στη θάλασσα. 
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook