Στη δημοσιοποίηση πέντε video με τον Οσάμα μπιν Λάντεν προχώρησε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο, ισχυριζόμενο ότι προέρχονται από το πολυτελές συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ως κρησφύγετο και στο οποίο εκτελέστηκε από επίλεκτη ομάδα του πολεμικού Ναυτικού την προηγούμενη Κυριακή.

Στην πλειοψηφία τους τα video εμφανίζουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν να κάνει πρακτική στην εξαγγελία τρομοκρατικών μηνυμάτων και να παρακολουθεί μέρος από αυτά σε τηλεοπτικό δέκτη, τυλιγμένος με μια κουβέρτα.

Δείτε το video...

Τα πέντε video δεν έχουν ήχο με Αμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών να τονίζει ότι σκοπός της δημοσίευσης τους ήταν να αποδειχτεί ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν παρέμενε ενεργός και ετοίμαζε επιθέσεις. Σε περίπτωση που δινόταν και ο ήχος στη δημοσιότητα θεωρήθηκε πιθανή η πρόκληση έντονων συναισθημάτων συμπαράστασης στους υποστηρικτές του ενώ παράλληλα ελλόχευε ο κίνδυνος αποκάλυψης πληροφοριών που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ανασταλτικά σε μελλοντική σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν παρέμενε ενεργός ηγέτης της Αλ Κάιντα, συνεχίζοντας να δίνει εντολές στην οργάνωση, μέχρις ότου να χάσει τη ζωή του από τους Αμερικανούς κομάντο. Τα video αυτά που κατασχέθηκαν στην κατοικία του, μαζί με άλλα έγγραφα, αποτελούν το προϊόν της σπουδαιότερης, έως σήμερα, κατάσχεσης στοιχείων, που αφορούν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», πρόσθεσε η CIA.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκε υλικό στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον τρένων για τη δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.