Από το 2000 ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα αγόραζε σχεδόν στη διπλάσια τιμή τα οπλικά συστήματα που χρειάζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Γίνονταν καταγγελίες με στοιχεία στη Βουλή, αλλά από ότι φάνηκε κανείς δεν άκουγε τότε.
Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για το μόνο που φρόντισε ήταν να μετακυλήσει τις πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για μετά αυτόν εποχή. Συγκεκριμένα μετέθεσε πληρωμές ύψους 6 δισ. ευρώ από το 2006 και μετά. Η επίσημη δικαιολογία που έδινε ο τότε πρωθυπουργός ήταν ότι η κυβέρνησή του είχε να αντιμετωπίσει τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ελλάδα υπέγραφε «χρυσά» συμβόλαια σαν να ήταν η πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Και αυτό γίνονταν επειδή υπήρχαν λόγοι, όπως αποδεικνύεται από τις αποκαλύψεις του τότε αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2003 ο τότε υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της ΝΔ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, είχε καταγγείλει στη Δικαιοσύνη ότι τα 170 άρματα μάχης LEOPARD 2HEL, πουλήθηκαν υπερκοστολογημένα στην Ελλάδα, 1,727 δισ. ευρώ και πως με τα χρήματα που πληρώσαμε θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει 248 άρματα ιδίου τύπου.
Και στη σκανδαλώδη τότε σύμβαση δεν πρόβλεψαν ούτε την υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά ούτε σε πυρομαχικά. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι η τακτική αυτή ακολουθούνταν σκόπιμα προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες και βέβαια συμβάσεις με τα ανάλογα «δωράκια» που τις συνόδευαν.
Ενδεικτικό είναι ότι τα συμβόλαια αυτά κλείνονταν με άλλες «προτεραιότητες» που δεν είχαν σχέση με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι τότε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ζητούσε στη σύμβαση με τη γερμανική εταιρία να μπει ως απαράβατος όρος, να συμπεριληφθούν και τα ανταλλακτικά για τη συντήρηση επιπέδου 4ου-5ου κλιμακίου. Όρος που τελικά δεν μπήκε. Αλλά ποιος να νοιάζονταν τότε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών για την ανάγκη αυτή. Εδώ ούτε για την αγορά πυρομαχικών των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης δεν είχε νοιαστεί κανείς. Τα αγόρασε τότε το υπουργείο Άμυνας και στο μόνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ήταν στις στρατιωτικές παρελάσεις.
Το ίδιο χρονικό διάστημα αποκαλύφθηκε μία διαμάχη που είχε ξεσπάσει στα ελβετικά δικαστήρια για μία σύμβαση του 1999 μεταξύ δύο υπερακτιων εταιριών, της IBOS γερμανικών συμφερόντων (κατασκευάστριας εταιρίας των αρμάτων μάχης LEOPARD 2HEL) και της ΕVASTON Group Ltd ελληνικών συμφερόντων. Στη σύμβαση αυτή προβλέπονταν η καταβολή 60 εκατομμυρίων ευρώ από την πρώτη στη δεύτερη ως προμήθεια για την εν λόγω πώληση των αρμάτων μάχης (!). Η ιστορία της μίζας για τη συγκεκριμένη προμήθεια της Ελλάδος αρμάτων μάχης ήταν γνωστή και την ήξεραν όλοι στο εξωτερικό. Ο κ. Σημίτης άραγε, την είχε ακούσει; 
Για όλα αυτά στις 12 και στις 13 Μαρτίου του 2003 είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή ο τότε βουλευτής Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώην υπεύθυνος Άμυνας της ΝΔ είχε καταγγείλει ότι αγοράσαμε τα συγκεκριμένα άρματα μάχης υπερκοστολογημενα κατά 30% και ζήτησε στοιχεία για το ποιοι κρύβονται πίσω από την ΕVASTON Group Ltd. Βέβαια απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ.

Καταγγελία στη Βουλή και για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Το Σεπτέμβριο του 2003 ο πρώην υπουργός Άμυνας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε στη Βουλή τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει, ότι ενώ είχαμε προβλέψει να διαθέσουμε το ποσό των 658 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοραστούν 42 ελικόπτερα ΝΗ-90 τελικά με ίδια λεφτά πήραμε μόλις 20 (!).
Στις 28 Αυγούστου του 2003 ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι ΑΗ-64D έναντι του ποσού των 675 εκατ. δολ. Η συμφωνία περιελάμβανε ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας (HIDAS).
Συγκεκριμένα συμφώνησε ο τότε υπουργός κ. Παπαντωνίου να πληρώσει η Ελλάδα το κάθε ελικόπτερο 56 εκατ. δολ. Επίσης η συγκεκριμένη συμφωνία περιελάμβανε και την προμήθεια 4 ραντάρ Longbow.
Την ίδια εποχή, περίπου, προέβη σε αγορά 16 ελικοπτέρων Απάτσι του ιδίου τύπου και το Κουβέιτ πληρώνοντας 693 εκατ. δολ. παίρνοντας επίσης συστήματα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας HIDAS, οκτώ ραντάρ Longbow, 385 αντιαρματικά βλήματα hellfire και πληρέστατο πακέτο ανταλλακτικών υποστήριξης. Δηλαδή το τελικό κόστος, αν μονάδα των εν λόγω ελικοπτέρων που πήρε το Κουβέιτ με διπλάσιο αριθμό ραντάρ, 25% περισσότερα συστήματα HIDAS και πληρέστατο πακέτο εξοπλισμού και συντήρησης, δεν ξεπέρασε τα 43,4 εκατ. δολ.
Δηλαδή εμείς πληρώσαμε επιπλέον το κάθε ελικόπτερο 13 εκατ. δολ. και χωρίς να πάρουμε τα 385 αντιαρματικά βλήματα hellfire και πληρέστατο πακέτο ανταλλακτικών υποστήριξης.
Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ) ορίσθηκαν στη συμφωνία, που έκλεισε η ελληνική πλευρά, να είναι ονομαστικής αξίας 854 εκατ. δολαρίων. Δεν γνωρίζουμε την καθαρή αξία τους, ούτε και αν υλοποιήθηκαν. Τα ΑΩ περιελάμβαναν προγράμματα έργων για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, μεταφορά τεχνολογίας και παροχές υποδομής στο ΓΕΣ.
Τον Μάρτιο του 2003, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, είχε καταγγείλει και την αγορά των 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH, το καθένα εκ των οποίων είχε πληρωθεί 2,8 δισ. δραχμές ενώ η Τουρκία τα αγόραζε με 1,5 δισ. δραχμές. Επιπλέον η Άγκυρα απαίτησε η συναρμολόγηση των PzH να γίνει στην Τουρκία ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα. 
Βέβαια, τώρα αποκαλύφθηκαν ότι υπήρξαν και δόθηκαν τότε πλούσιες μίζες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2003 φτάσαμε στο σημείο ακόμα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος να παραδέχεται μέσα στη βουλή ότι και δεν ήρθαν ποτέ στο ελληνικό δημόσιο τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τους TOR-M1 ύψους 73 εκατ. δολ. αλλά παρ όλα αυτά, το Ελληνικό Πεντάγωνο προχώρησε και σε δεύτερη αγορά TOR-M1. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι δεν κατέπεσε ούτε η ρήτρα των 50 εκατ. δολαρίων που υπήρχε στην περίπτωση που δεν εκπληρώνονταν τα ΑΩ.
Και δεν είναι τα μόνα αντισταθμιστικά ωφελήματα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Αν η Δικαιοσύνη ασχοληθεί και με αυτό τον τομέα (των αντισταθμιστικών ωφελημάτων) πολλοί θα είναι αυτοί που θα καθίσουν στο σκαμνί, λένε αξιωματούχοι του Πενταγώνου που είναι σε θέση να γνωρίζουν. 
newpost.gr/Γιάννης Κοκκινίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook