Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ Σολ Ζάεντζ, που έχει βραβευθεί με τρία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες
Ο Ζάεντζ πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε, όπως δήλωσε ο ανιψιός του Πολ Ζάεντζ στην εφημερίδα Los Angeles Times.
Ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την «Φωλιά του Κούκου» (1976), το «Αμαντέους» (1985) και τον «Άγγλο Ασθενή» (1997).
Ο Ζάεντζ, που αρχικά ασχολήθηκε με τη μουσική προτού στραφεί στον κινηματογράφο, ίδρυσε το 1980 στο Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ώστε να διατηρήσει τις αποστάσεις του από το Χόλιγουντ.
Μερικές από τις ταινίες στις οποίες ήταν παραγωγός είναι «Η Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Η ακτή του κουνουπιού» και «Τα φαντάσματα του Γκόγια».
Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως παραγωγός ταινιών ο Ζάεντζ είχε ασχοληθεί με τη μουσική και είχε αγοράσει την δισκογραφική εταιρεία Fantasy Records, η οποία εκπροσωπούσε το συγκρότημα Creedence Clearwater Revival.
Ο Ζάεντζ γεννήθηκε το 1921 από εβραίους μετανάστες στο Νιού Τζέρσεϊ, ενώ υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook