Όλοι μας πληρώνουμε μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών την εισφορά αλληλεγγύης… κι ας μη γνωρίζουμε που πάει! 
Όλοι μας (οι ελεύθεροι επαγγελματίες) πληρώνουμε τον φόρο επιτηδεύματος… λες κι έχουμε συνεταίρο το κράτος, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος..!
Όλοι μας πληρώναμε την ΕΡΤ, και θα πληρώνουμε την ΝΕΡΙΤ… ως συνδρομή (που δε μπορώ να την κόψω)…! 
Όλοι θα πληρώσουμε το 25ευρω… γιατί για όλους κάποια φορά θα παραστεί ανάγκη…!! 
 Όλοι θα πληρώνουμε το 1 ευρώ ανά συνταγή…! Θα το ξαναπώ κι ας γίνομαι κουραστικός, από όλα αυτά τα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, απουσιάζει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…! 
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην Υγεία τίποτα ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρέπει να είναι δωρεάν για πολλόυς λόγους αλλά και για να εκτιμούνται οι παροχές. Θα συμφωνούσα λοιπόν με το μέτρο του κεφαλικού φόρου εισιτηρίου ή μάλλον εξιτηρίου (αφού θα πληρώνεται με την έξοδο), μόνο… 
ΑΝ υπήρχε αντιστοιχία εισφορών και παροχών….! Ας θεωρήσουμε την ανταποδοτική αξία της περίθαλψης ένα κλάσμα με αριθμητή τις παροχές που μειώνονται διαρκώς και με παρανομαστή τις εισφορές περίθαλψης που αυξάνονται σταθερά. Βασικό αξίωμα των μαθηματικών, όσο αυξάνεται ο παρανομαστής και μειώνεται ο αριθμητής, το μέγεθος του κλάσματος, δηλαδή η ανταποδοτική αξία της περίθαλψης στην παρούσα περίπτωση, μειώνεται δραματικά.
ΑΝ υπήρχε εξίσωση των εισφορών σε όλους τους ασφαλισμένους σε ένα ενιαίο φορέα περίθαλψης (που ΔΕΝ υπάρχει)…! Η ιδέα ενός ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρέμεινε ιδέα. Στον ΕΟΠΥΥ , το δημιούργημα λοβέρδου που το ψήφισαν όλοι, τα επιμέρους ταμεία αποτελούν συνιστώσες που δρουν αυτόνομα. Άλλη εισφορά πληρώνει ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, άλλη του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ, του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, και των λοιπών ταμείων. Πρώτο βήμα, ο διαχωρισμός της εισφοράς περίθαλψης από αυτήν της σύνταξης. Δεύτερο βήμα, η εξίσωση των εισφορών περίθαλψης και τρίτο αντιστοιχία εισφορών με τις παροχές. Σημειώση: η διαφοροποίηση των εισφορών είχε θεσπισθεί όταν υπήρχε διαφοροποίηση, στις παροχές και στις θέσεις νοσηλείας στα νοσοκομεία.
ΑΝ τα ταμεία απέδιδαν άμεσα τις εισφορές περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ ή πλήρωναν εγκαίρως τα νοσοκομεία με πραγματικές τιμές…! Όλες αυτές οι συνιστώσες , τα επιμέρους ταμεία δηλαδή, δεν αποδίδουν τις εισφορές περίθαλψης που οι συνεπείς (ακόμα) πολίτες καταβάλουν, με τα γνωστά αποτελέσματα χρονοκαθυστέρησης αποπληρωμής. Κι όμως είναι τόσο απλό, οι τράπεζες που όλοι πληρώνουμε τις εισφορές μας, να παρακρατούν το της περίθαλψης τίμημα και να το αποδίδουν άμεσα στον ενιαίο φορέα. Όσο για τα νοσοκομεία, οι χειρότεροι πελάτες, οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, είναι τα ταμεία που καθυστερούν να πληρώσουν, ή δεν πληρώνουν. Έτσι δημιουργείται η γνωστή «μαύρη τρύπα» που μεγαλώνει διαρκώς. Τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν διπλή ευθύνη. Ευθύνη διαχείρισης των πόρων τους, καθώς και ευθύνη παραγωγής, να δημιουργούν δηλαδή έσοδα, να κοστολογούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν, να επενδύουν στην επέκτασή τους. Η εισαγωγή των ΚΕΝ των κλειστών ενοποιημένων νοσηλειών κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
ΑΝ οι διοικητές των νοσοκομείων ήσαν γνώστες των θεμάτων υγείας και της διαχείρησης των σχετικών οικονομικών κύκλων όχι προς ιδίον όφελος αλλά προς όφελος του ελληνικού κράτους.
ΑΝ το υπουργείο Υγείας είχε απλές και παραγωγικές ουσιαστικές δομές διοίκησης κι όχι τις σημερινές διοικητικές πυραμίδες αποκατάστασης «ημετέρων», συνήθως πολιτευτών άσχετων με τα ουσιαστικά και εις βάθος θέματα της υγείας. 
ΑΝ οι μετανάστες είχαν αναλογική συμμετοχή στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις παροχές υγείας από το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα…! Είναι αυτονόητο ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ο κάθε μετανάστης που ασφαλίζεται για πρώτη φορά στο ενιαίο φορέα, θα πρέπει να έχει αναλογική συμμετοχή στις υποχρεώσεις. 
Φτάνει πια με τις εύκολες επιλογές οριζόντιας φοροεισπρακτκής πολιτικής. Προκαλεί η φιλανθρωπία των κυβερνώντων που στηρίζεται αποκλειστικά στην αλληλεγγύη των «άλλων», των πολιτών. Επιβάλλεται κάποτε να ξεκινήσουμε από το …Α… όπως λέμε Αλήθεια, Αξιοπιστία, Αξιοπρέπεια… κι όχι απο το …Ω…, όπως λέμε ώρα μηδέν για την υγεία, την ζωή, το αύριο της κοινωνίας μας. Ας μην ξεχνάμε… ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ της δικαιοσύνης είναι η υπευθυνότητα και η σοφροσύνη…! 
Ο Θεός να ΤΟΥΣ φωτίσει…!

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης
Ορθοπαιδικός Χειρούργος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook