Η Χ.Τρικούπη ζητά με επιμονή …και ένταση συνάντηση κορυφής των Αντώνη Σαμαρά και Ευ.Βενιζέλου για τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, με πρώτο το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής το Μαξίμου δεν έχει απαντήσει, ωστόσο κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι μία συνάντηση των δύο συγκυβερνώντων αρχηγών δεν πρέπει να αποκλεισθεί, δεδομένου ότι σε δέκα ημέρες επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα για τον νέο (και δύσκολο) γύρο διαπραγμάτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση του να καταργηθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ ή, έστω, να τεθούν κριτήρια (εισοδηματικά και κοινωνικά) για την καταβολή του, θεωρώντας «πρόκληση» να εξαιρούνται αυτής μόνο οι άποροι ή οι ένστολοι.

Ετοιμάζει μάλιστα νομοθετική παρέμβαση από την Τρίτη που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή, βάζοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη – ο οποίος, από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα στην κριτική χαρακτηρίζοντας μάλιστα… «τρίχες» την φασαρία, όπως είπε, που γίνεται για τα 25 ευρώ.

Κι άλλα ψηφίσαμε αλλά τα αλλάξαμε

Η Χ.Τρικούπη παραδέχεται ότι υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίσθηκε το 2012 και από τα δύο κόμματα, επισημαίνει ωστόσο ότι:

Πρώτον, τα οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί με το πρωτογενές πλεόνασμα και άρα μπορεί η απόφαση να επανεξετασθεί.

Δεύτερον, κι άλλα μέτρα είχαν ψηφισθεί αλλά δεν ίσχυσαν (το ένα τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων) ή τροποποιήθηκαν μονομερώς (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση).

Τρίτον, η υπουργική απόφαση για την ισχύ του εισιτηρίου εκδόθηκε ερήμην του κυβερνητικού εταίρου και χωρίς να υπάρξει συζήτηση για τα κριτήρια που θα το συνοδεύουν (άνεργοι, χαμηλόμισθοι κλπ).

Ο κ.Γεωργιάδης ζητά από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καταργηθεί το εισιτήριο στα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει πως εάν συμφωνήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να αντισταθμιστεί η απώλεια από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ίδιος θα καταργήσει το 25ευρω.

Το Μαξίμου, προς το παρόν, δεν σχολιάζει το θέμα, ενώ κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην «δημοσκοπική πίεση» που υφίσταται.

Με τον τρόπο αυτό όμως ομολογούν ότι το θέμα που άνοιξε …δεν θα κλείσει χωρίς να υπάρξουν αλλαγές αφού η «πίεση» που επικαλούνται δεν θα χαλαρώσει – τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook