Τη θεσμική αντεπίθεση με πρωτοβουλίες που θεωρεί ότι θα αλλάξουν τη δημόσια ατζέντα και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού κλίματος για την ίδια την πολιτική προετοιμάζει αργά αλλά σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προανήγγειλε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Πρωθυπουργός που μιλάει στους συνομιλητές του για την ανάγκη να υπάρξει ένα «θεσμικό σοκ» στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά και τα όσα αποκαλύπτονται για μίζες στα εξοπλιστικά, θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση πολλών άρθρων του Συντάγματος, ενώ στην πρόσφατη προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλθηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας εκ μέρους των δύο κομμάτων.

Κεντρική απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, εκτός από τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει σύντομα, να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δίνουν την αίσθηση στην κοινωνία ότι η πολιτική ζωή ανανεώνεται και εισακούεται η φωνή των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η προεργασία για έναν εκλογικό νόμο που θα περιορίζει τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200, «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, π.χ. Α’ και Β’ Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής, Β’ Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Η επιλογή να κινηθούν οι διαδικασίες για μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι ρηξικέλευθη, αλλά ταυτόχρονα και ριψοκίνδυνη, αφού δεν έχουν υπολογιστεί επί της ουσίας οι πραγματικές διαθέσεις των βουλευτών, ενώ δύσκολη – αν και έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές – θα είναι ενδεχόμενη απόφαση για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας στα πρότυπα του λεγόμενου γερμανικού συστήματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η μείωση των βουλευτών μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, με έναν απλό νόμο, αφού το Σύνταγμα προβλέπει τον αριθμό των βουλευτών σε 200 ως 300, όπως αναφέρει.

Επίσης συνεχίζεται η ζύμωση στον κεντρικό πυρήνα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου για το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για έναν νέο εκλογικό νόμο και επαναξιολόγηση του μπόνους των 50 εδρών, με κυρίαρχη την άποψη για αναλογικότερη κατανομή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αλλά απλά γίνεται έντονη συζήτηση, κυριαρχούν τα σενάρια για ενδεχόμενη παραλλαγή του «γερμανικού μοντέλου», μη κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και διατάξεις για ενίσχυση των κυβερνήσεων συνεργασίας με μια σκέψη για πριμοδότηση με τις 50 έδρες των κομμάτων που θα συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πρόταση που θα καταθέσει το Μέγαρο Μαξίμου στο δημόσιο διάλογο θα έχει στον πυρήνα της, το πλαίσιο των θέσεων που επεξεργάστηκε παλαιότερα η επιτροπή της ΝΔ υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αντιπροέδρου του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σε αυτό το πλαίσιο κυριαρχούν μεταξύ άλλων: η θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ως αντίβαρο στο πρωθυπουργικοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση όπως ισχύει σήμερα της αποσβεστικής προθεσμίας ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.

Ακόμη ιδιαίτερη προβολή θα δοθεί στις εξής προτάσεις, για τις οποίες ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι θα αποκατασταθεί το κύρος της πολιτικής:

*Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).

*Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

*Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

*Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

*Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

*Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

*Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

*Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

*Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

*Αλλαγή των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

*Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook