Υλικά

• 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
• 30 γρ. νωπή μαγιά
• 25 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 10 γρ. ζάχαρη
• 14 γρ. αλάτι
• 550 γρ. κρύο νερό
• 10 γρ. ξύδι
• 40 γρ. ηλιόσπορο
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ με το «φτερό», το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι για 10 λεπτά περίπου. Παράλληλα, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στον κάδο με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά, βάζοντας προς το τέλος του ζυμώματος 15 γρ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι και το ηλιόσπορο . Στο μεσοδιάστημα, σοτάρουμε το κρεμμύδι στα υπόλοιπα 10 γρ. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μην πάρει χρώμα.

Το βάζουμε κι’ αυτό στον κάδο του μίξερ και ενσωματώνουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να αναπνεύσει για 15 λεπτά στον πάγκο εργασίας. Πλάθουμε σε μικρές φραντζόλες στρογγυλές, τις χαράζουμε σταυρωτά και τις αφήνουμε μέχρι να «ανέβουν».

Λίγο πρίν τα φουρνίσουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης την επιφάνεια του ψωμιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά περίπου.