Στην Β´ Καρδιολογικη κλινική του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός παραμένει νοσηλευόμενος για τέταρτη ημέρα ο Πάνος Ευσταθίου, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας κατασκευής οπλικών συστημάτων STN Atlas.

Στην κατάθεσή του στους ανακριτές ο Πάνος Ευσταθίου παραδέχθηκε ότι έδωσε μίζες στον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και στην προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου Asrad και κατονόμασε μια σειρά από αξιωματικούς τους οποίους χρημάτιζε είτε για να λαμβάνει πληροφορίες περί τα εξοπλιστικά είτε προκειμένου να μην μπλοκάρονται τα συμβόλαια με τις εταιρείες που εκπροσωπούσε.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η κατάσταση της υγειας του 83χρονου Πάνου Ευσταθίου έχει σταθεροποιηθεί, έπειτα από το υπερτασικό επεισόδιο που εμφάνισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στους ανακριτές, ωστόσο δεν ειναι βέβαιον οτι θα λάβει εξιτήριο αύριο όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ υποβάλλεται και σε περαιτέρω εξετάσεις που αφορούν την πηκτικότητα του αίματος, καθώς η ανησυχία των γιατρών -και το απευκταίο ενδεχόμενο- σε ανάλογες περιπτώσεις σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να μην προφυλακιστεί ο Πάνος Ευσταθίου ο οποίος ομολόγησε ότι έδινε μίζες στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και παραδέχθηκε ότι δωροδοκούσε σειρά άλλων αξιωματικών.

Το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών παρενέβη στην υπόθεση Ευσταθίου, έπειτα από τη διαφωνία που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για την προφυλάκιση του 83χρονου εμπόρου όπλων μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του 83χρονου, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος με επιβολή περιοριστικών όρω.

Με βούλευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο Πάνος Ευσταθίου θα αφεθεί ελεύθερος αφού καταβάλει εγγύηση 500.000 ευρώ. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει επίσης στον 83χρονο Ευσταθίου απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και το μέτρο της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του τρεις φορές το μήνα.

Τι κατέθεσε ο Ευσταθίου για τις μίζες

Ο 83χρονος, άλλοτε εκπρόσωπος της εταιρείας Stn ATLAS που τελικώς μετά την απολογία του στον κ. Μαλλή, αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών με την επιβολή όμως αυστηρών περιοριστικών όρων, μιλάει στο υπόμνημά του και για τον Απόστολο Κάντα, τον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, τον οποίου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει εκβιαστή.

Όπως αναφέρει ο Απόστολος Κάντας ήταν εκείνος που αξίωνε τις μίζες απειλώντας μάλιστα, σύμφωνα με τον Π. Ευσταθίου, πως αν δεν του καταβληθούν τα χρήματα τότε η Ελλάδα θα ….προτιμήσει τους Γάλλους ή τους Αμερικανούς!

Ακόμη, στο υπόμνημά του ο Π. Ευσταθίου «δίνει» ένα προς ένα τα ονόματα των Ελλήνων αξιωματούχων τους οποίους δωροδόκησε και επισημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελληνική δικαιοσύνη, διότι όπως λέει ούτε ύποπτος φυγής είναι ούτε και ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων!

«Ο Κάντας με εκβίαζε»

Αναφέρει στο υπόμνημά του ο Π. Ευσταθίου για τον A. Κάντα: «Μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω»;

Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ’ αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: «Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».

Μπροστά στο σοβαρό αυτό κίνδυνο – αναφέρει ο Π. Ευσταθίου -να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα «καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις «της τελευταίας στιγμής», ο ίδιος αναγκάστηκε να ενημερώσει τους υπεύθυνους της STN ATLAS Μanfred Mayersick και Wolfgang Luebke, σχετικά με τις απειλές που όπως λέει δέχθηκε.

Στη συνέχεια καθ’ υπόδειξή τους – όπως λέει στο υπόμνημά του – ο ίδιος διαπραγματεύθηκε το ποσό των παράνομων ωφελημάτων, «που ο Α. Κάντας όλως εκβιαστικά και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του είχε αξιώσει από την εταιρεία».

Τελικώς, σύμφωνα με τον Π. Ευσταθίου, ίδιος συμφώνησε με τον Α. Κάντα «να λάβει (σ.σ. ο Κάντας) ένα ποσοστό 0,5% (περίπου) επί του συνολικού οικονομικού αντικειμένου της συμβάσεως».

«Μας απειλούσε»

Ο 83χρονος κατηγορούμενος υποστηρίζει στο υπόμνημά του ότι ο Α. Κάντας τους απειλούσε «ότι αν δεν ενδώσουμε στις παράνομες χρηματικές απαιτήσεις του, δεν θα προωθούσε το εκάστοτε πρόγραμμα, θα υπέβαλε παρατηρήσεις και θα εναντιωνόταν τόσο στην υπογραφή, όσο και στην εκτέλεσή του».

Ακόμη ο Π. Ευσταθίου υποστηρίζει πως ο Α. Κάντας, «κάθε φορά που πληροφορούνταν ότι εκταμιευόταν κάποια δόση, που αφορούσε στα προγράμματα», τον επισκέπτονταν στο γραφείο του και στο σπίτι του και τον «πίεζε ανυπόφορα να του καταβληθούν από την εταιρεία άμεσα τα χρήματα που όλως εκβιαστικά αξίωνε»!

«Το ακριβές ποσόν που εισέπραξε ο Α. Κάντας από εμένα δεν το ενθυμούμαι επακριβώς, διότι οι καταβολές ήταν τμηματικά και δεν διαθέτω το σύνολο των τιμολογίων της STN ATLAS /HDW» συμπληρώνει στην απολογία του ο Π. Ευσταθίου.

Μανώλης Σαρτζετάκης και λοιποί

Στο υπόμνημα του ο 83χρονος επιχειρηματίας, αναφέρει και το όνομα του Εμμανουήλ Σαρτζετάκη απόστρατου πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως λέει, το πρόσωπο αυτό περί τα μέσα του 2000 τον προμήθευσε με έναν κατάλογο με ονόματα προσώπων, στα οποία η TREDECO έπρεπε κατά προτροπή του υπεύθυνου της STN ATLAS για τα Υ/Β Wolfgang Luebke, να καταβάλει αμοιβές- bonus.

«Τα πρόσωπα αυτά» υποστηρίζει ό Π. Ευσατθίου «ήταν τόσο συνεργάτες της TREDECO, όπως ο ίδιος ο Μανώλης Σαρτζετάκης, ο οποίος έλαβε από εμένα το ποσό των 250.000 ευρώ περίπου, όσο και τρίτοι που είχαν συμβάλει στην ανάληψη των οπλικών συστημάτων από την STN ATLAS, προσφέροντας πληροφορίες και προσωπική εργασία στο ως άνω πρόγραμμα».

Τα υπόλοιπα πρόσωπα στους οποίους ο Π. Ευσταθίου «ομολογεί» ότι κατέβαλε χρήματα για τα υποβρύχια καθ’ υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS είναι:

1) Παναγιώτης Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
2) Κωνσταντίνος Τζιώτης (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
3) Αλέξανδρος Μαδωνής (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4) Γιώργος Θεοδωρουλάκης (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Ο Π. Ευσταθίου αναφέρει στο υπόμνημά του ότι δεν θυμάται άλλα ονόματα και δηλώνει ότι συμφωνεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία και στην Μ. Βρετανία.

«Δεν πλήρωσα πολιτικά πρόσωπα »

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν πλήρωσε πολιτικά πρόσωπα ο ίδιος ή εταιρεία συμφερόντων του και επισημαίνει πως ουδέποτε συμμετείχε σε ομάδες που θα προσέγγιζαν έλληνες αξιωματούχους και ούτε καν κατ’ όψη γνωρίζει τους Α. Αβατάγγελο, Α. Λιβανό και Σ. Μεταξά, και Μ. Ματαντό, Μάλιστα, όπως λέει τον τελευταίο έχει δει κάποιες φορές κοινωνικά, χωρίς ωστόσο να τον γνωρίζει.

Οι πληρωμές

Αναφορικά με τις πληρωμές που έκανε διατραπεζικά ο Π. Ευσταθίου αναφέρει ότι αυτές έγιναν καθ’ υπόδειξη και με χρήματα της εταιρείας STN ATLAS, της οποίας διετέλεσε αντιπρόσωπος.

Οι πληρωμές δε αυτές έλαβαν χώρα κατά τον εξής τρόπο, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο:

1) Μετά την εκταμίευση της εκάστοτε δόσεως χρημάτων προς την εταιρεία STN ATLAS, τα χρήματα, τόσο της αμοιβής του όσο και αυτά που προορίζονταν για τις αμοιβές συνεργατών του και τρίτων προσώπων, έφευγαν από την Βρέμη Γερμανίας και πήγαιναν στο Λονδίνο σε λογαριασμό της εταιρείας του που αρχικώς έφερε την επωνυμία «TREDECO CONSULTING LIMITED» και εν συνεχεία «DEMTEC Ltd» στην Τράπεζα BARCLAYS.

2) Εν συνεχεία τα χρήματα της TREDECO CONSULTING LIMITED/ DEMTEC στην Αγγλία, τα οποία αποτελούνταν εν μέρει από τις νόμιμες προμήθειές του, εν μέρει από χρηματικά ποσά που προορίζονταν για συνεργάτες μου και τρίτους, φορολογούνταν βάσει της ισχύουσας στην Αγγλία νομοθεσίας γι’ αυτού του είδους τις εταιρείες.

3) Κατόπιν τα χρήματα από την εταιρεία TREDECO CONSULTING LIMITED/ DEMTEC πήγαιναν στην τράπεζα BNP- PARISBAS της Γενεύης στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας συμφερόντων του με την επωνυμία «IRONHELM Ltd».

4) Η «IRONHELM Ltd» διενεργούσε τις διάφορες πληρωμές προς τρίτους, συνεργάτες ή μη, σε λογαριασμούς που αυτοί έδιναν στην εταιρεία και που κατά κανόνα ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί εξωτερικού. Τα υπόλοιπα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις νόμιμες προμήθειές του εμβάζονταν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας συμφερόντων του «Pacific Trade and Engineering S.A.» στην BNP-PARIBAS.

«Φρονώ δε πως με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της «IRONHELM Ltd», εισφέρω τα μέγιστα στη διαλεύκανση της παρούσας ποινικής υπόθεσης» λέει χαρακτηριστικά ο Π. Ευσταθίου.

Ο Κάντας και η προμήθεια για τα Αsrad

Στη συνέχεια του υπομνήματος του ο Π. Ευσταθίου, επανέρχεται στον Α. Κάντα για να τονίσει πως μόλις ο φάκελος με τα στοιχεία του προγράμματος έφθανε στο γραφείο του συγκατηγορουμένου του «εκεί παρέμεινε για «ωρίμανση» για αρκετές ημέρες».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Α. Κάντας μου τηλεφώνησε να πάω στο γραφείο του, γιατί ήθελε κάτι «διευκρινήσεις», υποτίθεται, επί του θέματος. Την επομένη το πρωί πήγα στο γραφείο του και χωρίς περιστροφές μου είπε ξανά: «Εμείς απ’ αυτό το πρόγραμμα τι έχουμε; Όπως θα ξέρεις αυτές οι υπογραφές έχουν κάποιο κόστος. Διαφορετικά ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος.».

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να απολέσει η εταιρεία STN ATLAS τον διαγωνισμό, λέει ο Π. Ευσταθίου – «ενημέρωσα την STN ATLAS, ήτοι τον υπεύθυνο του προγράμματος για την Ελλάδα, Hartmut Patzelt, αναφορικά με τις απειλές του Α. Κάντα και δέχθηκα καθ’ υπόδειξη του Η. Patzelt καθώς και των συνεργατών του- υπευθύνων της STN ATLAS, Horst Schaeffer και Luitjen Ennenga, να διαπραγματευθώ το ποσό των παράνομων απολαβών που ο Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, όλως εκβιαστικά και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, είχε αξιώσει από την εταιρεία».

Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε μεταξύ του Α. Κάντα και του Π. Ευσταθίου, να λάβει 1% προμήθεια (ο Α. Κάντας) επί του συμβατικού αντικειμένου, τμηματικά βάσει του προγράμματος πληρωμών από ΥΕΘΑ προς STN ATLAS.
«Το ακριβές ποσόν που εισέπραξε ο Α. Κάντας δεν το ενθυμούμαι επακριβώς, διότι αυτό κατεβλήθη τμηματικά και δεν διαθέτω το σύνολο των τιμολογίων της STN ATLAS», λέει ο κατηγορούμενος.

Οι μίζες για τα Asrad

Σχετικά με τα πρόσωπα που δωροδόκησε για το πρόγραμμα Asrad ο Π. Ευσταθίου αναφέρει καταρχήν ότι χρήματα δόθηκαν στον Ευ. Παππά απόστρατο, ο οποίος έλαβε ποσό περίπου 250.000 ευρώ περίπου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο χρήματα δόθηκαν «και σε τρίτους που είχαν συμβάλει, προσφέροντας πληροφορίες και προσωπική εργασία στο ως άνω πρόγραμμα».
Συγκεκριμένα, για τα οπλικά συστήματα ASRAD «καθ’ υπόδειξη των υπευθύνων της STN ATLAS» ο Π. Ευσταθίου αναφέρει ότι δόθηκαν χρήματα στους εξής:

«1) Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.

2) Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

3) Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

4)Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4×4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ’ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.

5) Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

6) Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook