Επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης από τον ESM o επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως οι όροι της παροχής βοήθειας είναι δεν επιτρέπουν «κούρεμα» -αφήνοντας μόνο ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων των δανείων του πρώτου μνημονίου.

Μιλώντας στο γερμανικό Spiegel, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», λέγοντας πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.

Ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης ρωτήθηκε με επισήμανση των δηλώνσεων του Ευ.Βενιζέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στη FAZ. Ο Ευ.Βενιζέλος, ανέφερε το περιοδικό, κάλεσε για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμή και μείωση των επιτοκίων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα» τόνισε ο Ρέγκλινγκ στην απάντησή του. «Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδα. Οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί -όλα αυτά αναλογούν οικονομικά σε κούρεμα», τόνισε.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε, το περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις είναι «εξαιρετικά μικρό» και τα επιτόκια των δανείων από τον ESM δεν μπορούνα να μειωθούν. «Ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του είπε», λέγοντας πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει ο πιστωτής, εν προκειμένω η κάθε χώρα ξεχωριστά.

in.gr