Νέοι βανδαλισμοί σε πινακίδες στην κυριλλική γραφή σημειώθηκαν στην Κροατία. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής δύο πινακίδες σε διπλή γραφή (λατινική και κυριλλική) αφαιρέθηκαν παράνομα από ισάριθμα κρατικά κτίρια στο Βούκοβαρ της Κροατίας, ενώ τέσσερις ακόμη καταστράφηκαν.

Ήταν το πρώτο περιστατικό με τόσο εκτεταμένους βανδαλισμούς σε πινακίδες με κυριλλική γραφή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά. Έχουν προηγηθεί άλλες δέκα περιπτώσεις βανδαλισμών στις διπλές αυτές πινακίδες. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε αντικατάστασή τους.

O νόμος καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 1/3 του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα. Στο Βούκοβαρ, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι. Ορισμένοι Κροάτες θεωρούν ότι η κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι σε επίσημα έγγραφα, υπενθυμίζει τα δεινά που υπέστη Κροατία στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία το 1991-1995.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook