Σημαντική αύξηση παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, σε περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός να φοιτούν σε σχολές και ακαδημαϊκά ιδρύματα όπου βρίσκονται σε διαφορετική πόλη από την οικογενειακή τους στέγη.

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο φοιτητών (σε σχολές των ιδρυμάτων του Ηρακλείου) στο flashnews.gr, εκτός από τη παρακολούθηση των σπουδών τους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, αφιερώνουν χρόνο και σε άλλου είδους εργασιακά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, η απασχόληση τους συνίσταται στην εξασφάλιση χρημάτων ώστε να καλυφθούν πάγια και τρέχοντα έξοδα, λόγω αδυναμίας των οικογενειών τους να ανταποκριθούν, επαρκώς, στις οικονομικές απαιτήσεις κατά το διάστημα των σπουδών.

Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο ερωτώμενων φοιτητών ασχολείται με τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, όπως αναφέρει ο ίδιος, αλλά αποτελούν ένα ικανοποιητικό βοήθημα για να μη ζητάει, συνεχώς, από τους γονείς του οι οποίοι είναι άνθρωποι του μεροκάματου.

Ακόμα, με εμφανή αγανάκτηση, επισημαίνει: «η οικογένεια μου δεν αντέχει άλλο βάρος. Έτσι, αν θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου θα πρέπει να εργαστώ ώστε να μην προσθέτω επιπλέον επιβάρυνση στους γονείς μου … να φανταστείτε δεν πήγα ούτε για γιορτές στον τόπο μου για να αποφύγω τα περιττά έξοδα».

Στο ίδιο πλαίσιο και η αναφορά φοιτήτριας, μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Η ίδια, προσπαθεί να συνδυάζει, όσο είναι δυνατόν, το πρόγραμμα σπουδών με την απασχόληση σε κατάστημα εστίασης.

Από τα λεγόμενα της, διαφαίνεται η έλλειψη δεύτερης επιλογής: «είμαι το πέμπτο και μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας μου. Δυστυχώς, δεν είχε κοντά στην περιοχή μου παρεμφερή σχολή, για να κάνω μετεγγραφή, κι έτσι έμεινα εδώ. Ο πατέρας μου είναι ιδιωτικός υπάλληλος και η μητέρα μου δεν εργάζεται … σίγουρα θα διέκοπτα από τη σχολή αν δεν εργαζόμουν…»

Σαφώς, οι παραπάνω νέοι, με τη στάση τους, καταδεικνύουν τη θέληση να προχωρήσουν μπροστά και να σταθούν στα δικά τους πόδια.

Ταυτόχρονα, όμως, φανερώνουν και τις σημαντικές ευθύνες, κάποιων, για το γεγονός φοιτητές, εξ ανάγκης, να εργάζονται (τις περισσότερες φορές σε ανασφάλιστη εργασία) την ίδια ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας ή στη μελέτη ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, όπως προϋποθέτει η φοιτητική τους ιδιότητα.

Flashnews.gr / Γιώργος Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook