«Η ανάπλαση της Λιμενικής Ζώνης της περιοχής του Κουµ Καπί και η ανάδειξη του µέσω σύγχρονων, αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων, είναι ο κύριος στόχος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προώθησε η Δημοτική Αρχή των Χανίων μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου». 
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Χανίων, από το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κωνσταντίνο Πρωτοπαπαδάκη, με αφορμή την τελετή-εκδήλωση βράβευσης των συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΥΜ – ΚΑΠΙ ΧΑΝΙΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 στις 20:00 το βράδυ.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων «ξεκάθαρη θέση μας, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή ήταν πως η ανάπλαση της περιοχής του Κουμ Καπί αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας καθώς η ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία του όπως και η θέση και η λειτουργία του Κουμ Καπί έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης γειτονιάς αλλά και στην ευρύτερη εικόνα και λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης των Χανίων». 
«Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίναμε και προτάξαμε τη διαδικασία Προκήρυξης Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, παρά τις όποιες επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, επιδιώκοντας πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα που αντανακλάται στο ίδιο το έργο και κατ’ επέκταση στους πολίτες\’\’, τόνισε ο Μανώλης Σκουλάκης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), Κ. Πρωτοπαπαδάκης επισήμανε σχετικά ότι «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη προσχεδίων που αφορά το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί, μία διαδικασία πρωτόγνωρη για την πόλη και το Νομό Χανίων , με γνώμονα το τρίπτυχο επισκέπτη – κάτοικο – επαγγελματία». Όπως έκανε γνωστό, οι συμμετοχές στον διαγωνισμό έφτασαν τις 41 και αξιολογήθηκαν από 5μελή επιτροπή με επικεφαλής τον κο Αριστομένη Βαρουδάκη, Αρχιτέκτονα-Αναπληρωτή καθηγητή της Αρχ. Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης»
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έκθεση των μελετών που υπεβλήθησαν, θα πραγματοποιηθεί στο Κ.Α.Μ., έως και τις 12 Ιανουαρίου 2013 και ώρες από: 8:30π.μ. έως και 14:30 μ.μ., και σε αυτήν θα εκτίθενται τα σχέδια του 1ου και του 2ου και 3ου βραβείου του διαγωνισμού αλλά και όλων των συμμετεχόντων .

Παρεμβάσεις από τη Δημοτική Αρχή για το Ενετικό Λιμάνι

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κος Πρωτοπαπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνολική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής των Χανίων για ανάπλαση του Ενετικού Λιμένα όπου συγκεκριμένα αναφέρθηκε: 
• στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την ανάπλαση της πλατείας Κατεχάκη και 
• στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα αφορά τα σκιάδια των καταστημάτων του Ενετικού Λιμένα .
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έκανε τέλος γνωστό ότι το ΔΛΤ θα προβεί άμεσα σε αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών στο ενετικό λιμάνι – από τις ζημιές που έγιναν το τελευταίο διάστημα λόγω των κακών καιρικών φαινομένων, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σπηλαίωσης στο Φιρκά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook