Ο αδελφός μιας 10χρονης καταζητείται από την αφγανική αστυνομία καθώς φέρεται να εξανάγκασε το κορίτσι να φορέσει ένα γιλέκο παγιδευμένο με εκρηκτικά και να ανατιναχτεί, στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν.
Το κορίτσι, που ονομάζεται Σποζμάι, συνελήφθη την Κυριακή στην περιοχή του Χανίσιν και μεταφέρθηκε στην Λασκάρ Γκαχ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου παραμένει υπό κράτηση. Την Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, είπε ότι ο αδελφός της τής είπε «να πάρει το μαύρο γιλέκο» και να ανατινάξει τα εκρηκτικά σε ένα οδόφραγμα της αστυνομίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο μεγαλύτερος αδελφός της 10χρονης είναι ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν της περιοχής.
Η Σποζμάι υποστηρίζει ότι πέταξε το γιλέκο, το οποίο δεν έχει βρεθεί.
«Σχηματίσαμε μια ομάδα έρευνας για να ρίξουμε φως στην υπόθεση», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, Όμαρ Ζουάκ. Αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο Χανίσιν και «θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τον αδελφό και τον πατέρα του κοριτσιού ενώ θα συναντηθούν και με τους αστυνομικούς που το εντόπισαν και το συνέλαβαν», πρόσθεσε.
Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Σποζμάι καθώς ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί ορισμένα σημεία της ιστορίας της.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, αφού εγκατέλειψε τα εκρηκτικά σε ένα ποτάμι, κοντά στο οδόφραγμα της αστυνομίας, η Σποζμάι υποστηρίζει ότι επέστρεψε στο σπίτι της για να βγάλει τα βρεγμένα ρούχα της, με κίνδυνο να συναντηθεί εκεί με τον αδελφό της. Κατόπιν παραδόθηκε στην αστυνομία.
Το τηλεοπτικό κανάλι Tolo TV ωστόσο μετέδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία το κορίτσι δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Η Σποζμάι αρνείται να ξανασυναντηθεί με την οικογένειά της. «Δεν θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου. Ο πατέρας και ο αδελφός μου είναι Ταλιμπάν και θα με σκοτώσουν», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των γυναικών, Τζαμίλια Νιάζι, είπε ότι θα ζητήσει να μεταφερθεί η 10χρονη σε προστατευόμενη κατοικία στην Καμπούλ.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, από την πλευρά του, ζήτησε από τους τοπικούς αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι η Σποζμάι θα μπορέσει να επιστρέψει και να ζήσει με ασφάλεια στη γενέτειρά της. Στην ανακοίνωσή του ο Αφγανός πρόεδρος τονίζει ότι «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται παιδιά για επιθέσεις αυτοκτονίας».
Οι Ταλιμπάν, που διαψεύδουν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν κατ\’ επανάληψη ότι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook