Στον μεγάλο ευεργέτη της Κρήτης και της γενέτειρας του ,Νικόλαο Καλημεράκη ,είναι αφιερωμένο το φετινό ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα .
Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της κωμόπολης θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του Άξιου τέκνου του Αγίου Μύρωνα ,της ομογένειας της Αμερικής και του ανθρώπου που είχε την ιδέα και υλοποίησε ως πρόεδρος της Παγκρητικής να συγκεντρωθούν χρήματα και να ανεγερθεί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο εκφράζοντας ένα φόρο τιμής κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του για το 2104 στο οποίο υπάρχει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τον Νικόλαο Καλημεράκη .
Επίσης το ημερολόγιο συνοδεύεται από κείμενα για τις δραστηριότητες του, την προσφορά του στον Άγιο Μύρωνα αλλά και την Κρήτη γενικότερα με υλικό που παραχώρησε ο πρώην γραμματέας της Κοινότητας Γιάννης Φραγκιαδάκης και στενός συνεργάτης του Καλημεράκη .
Στις σελίδες του ημερολογίου υπάρχουν άγνωστες πτυχές του μεγάλου τέκνου της Κρήτης που διέθεσε χρήμα, χρόνο και ιδέες προκειμένου ο τόπος του η αγαπημένη του Κρήτη και το χωριό του να πάνε σημαντικά βήματα μπροστά σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες.
Στον πρόλογο που συνοδεύει το ημερολόγιο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μύρωνα Αγίου Μύρωνα αναφέρει ότι «πιστός στις παραδόσεις και στις αρχές του τόπου , αποδίδοντας ένα ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την προσφορά και το έργο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο του συγχωριανού μας και μεγάλου ευεργέτη της Κρήτης Νικόλαου Καλημεράκη αφιερώνει το περιεχόμενο του ημερολογίου για το έτος 2014 στη ζωή και την πλούσια δράση του» Παράλληλα ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια και προσφορά του υλικού τον πρωην γραμματέα της κοινότητας Γιάννη Φραγκιαδάκη 
Ο Νικόλαος Καλημεράκης γεννήθηκε στον Άγιο Μύρωνα το 1892 από Αγιομυριανούς γονείς τον Γεώργιο Καλημεράκη και την Μαρία το γένος Τσαφαντάκη και πέθανε στη Βοστόνη το 1984 .
Τελειώνοντας το δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μύρωνα φοίτησε στο Λύκειο «Ο Κοραής» του Ηρακλείου με συμμαθητή του τον Σοφοκλή Βενιζέλο . Το 1910 με την αποφοίτηση του εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοιτώντας αριστούχος φεύγει για τις ΗΠΑ και το 1925 για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ .
Η πρώτη δουλειά ήταν στέλεχος σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ και στη συνέχεια δούλεψε σαν τραπεζικός υπάλληλος ενώ ο ιδιοκτήτης αυτής εκτιμώντας τις αμέριστες ικανότητες του τον νύμφευσε με την θυγατέρα του Άννα Γκόγκα το 1920.
Ο Ν. Καλημεράκης ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής της Παγκρητικής Αμερικής και εξελέγη πρόεδρος της τα έτη 1936 έως 1940 και 1948 έως1950 και μέχρι τον θάνατο του ήταν επίτιμος πρόεδρος της .
Σε όλα τα χρόνια που υπηρέτησε την παγκρητική τον διέκρινε η διαφάνεια για την ορθολογική κατανομή των δωρεών και προσφορών των Κρητων ομογενών και χαρακτηρίσθηκε ως «πατέρας της Παγκρητικής» 
Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της «Ελληνικής αίθουσας» στο « καθεδρικό Εκπαιδευτήριο» του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που ήταν το δεύτερο υψηλότερο εκπαιδευτικό κτίριο του κόσμου εκείνη την εποχή και περιείχε ακριβείς αναπαραστάσεις των σχολικών αιθουσών απ τα σχολεία όλης της υφηλίου . Μάλιστα ο Ν. Καλημεράκης για την «Ελληνική αίθουσα» είχε αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο κατά την τελευταία θητεία του ως Πρωθυπουργός
Έβαλε τα θεμέλια της ανέγερσης του Bενιζελείου Νοσοκομείου, συγκεντρώνοντας χρήματα από κάθε Κρητικό που βρισκόταν στην Αμερική με εράνους.
Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή του στην καταπολέμηση της ελονοσίας στην Κρήτη στην ανέγερση και ίδρυση με τον γαμπρό του Σακόραφο στο Ίδρυμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης θηλέων .
Σημαντική ήταν επίσης η προσφορά στη γενέτειρα του το 1945 μετά την απελευθέρωση φέρνει είδη ιματισμού και ντύνει όλους τους κατοίκους του χωριού Το 1947 που ο Άγιος Μύρωνας υδρευόταν από πηγάδια ο Καλημεράκης δώρισε στην τότε κοινότητα 14.000 μέτρα σωλήνες με δική του δαπάνη για να φέρουν το νερό στο χωριό από την πηγή. Το 1972 πρωτοστάτησε στην ίδρυση δημόσιου Γυμνασίου και έστειλε ένα μεγάλο ποσό για τις δαπάνες της κοινότητας προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος που θα ανεγειρόταν το κτίριο του Γυμνασίου. Επίσης ήταν αρωγός σε κάθε τι που αφορούσε το χωριό του ενώ ποτέ δεν του ζητήθηκε κάτι για την Κρήτη και να μην εκδηλώσει την προθυμία να το υλοποιήσει. 
Τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά και με λεπτομέρειες στο ημερολόγιο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο από τη γενέτειρα του και ξεφυλλίζοντας θα μπορεί ο καθ ένας να γνωρίσει το έργο του .
Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα για την πρωτοβουλία του να τιμήσει με τον τρόπο αυτό το ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ της Κρήτης τον Αγιομυργιανό Νικόλαο Καλημεράκη τον θεμελιωτή της Παγκρητικής και τον άνθρωπο που ως φωτεινός φάρος έδειξε τον δρόμο στις μεταγενέστερες γενεές για το τι σημαίνει Έλληνας – Κρητικός μετανάστης που πάντα στο νου του έχει την Πατρίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook