Με μια μακροσκελή ανακοίνωση – απάντηση, η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, επανέρχεται στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του 2013.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Ζερβουδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου κ. Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος, αναφέρονται τα εξής:
\”Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 29/12 παρακολουθήσαμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο προεδρείο του εμπορικού συλλόγου Χανίων και μάλιστα επίθεση που προέρχεται εκ των έσω( από μέλη του συμβουλίου).
Ως απάντηση, ας δούμε λίγο τα γεγονότα και τις δράσεις του συλλόγου το τελευταίο διάστημα γύρω από το επίμαχο θέμα των Κυριακών. Καταρχάς ως συμβούλιο και ως προεδρείο ταχτήκαμε εξ αρχής και με τον πιο σθεναρό τρόπο ενάντια στην διεύρυνση της Κυριακάτικης λειτουργίας των μαγαζιών και αυτό το καταστήσαμε σαφές πολύ πριν ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο με επιστολές, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, συνεντεύξεις στα κανάλια, αφίσες κλπ. Δεν αμφιταλαντευτήκαμε ποτέ και δεν αφήσαμε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης των θέσεων μας. Μετά την –δυστυχώς- ψήφιση του νομοσχεδίου αποδείξαμε και έμπρακτα τις παραπάνω θέσεις με τις απόλυτα επιτυχημένες κινητοποιήσεις μας τις Κυριακές 3/11/13 και 15/12/13 όπου οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν κατά 99% στο κάλεσμα μας να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα τους, στέλνοντας έτσι με τον πιο ηχηρό τρόπο μήνυμα ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των μαγαζιών. 
Το σύνθημα μας δε και η σχετική αφίσα «Ποτέ την Κυριακή», κυκλοφόρησαν πανελλαδικά και έγιναν σλόγκαν του αγώνα των περισσοτέρων εμπορικών συλλόγων της Ελλάδας. Αλήθεια κύριοι “αντιπολιτευόμενοι” συνάδελφοι του Δ.Σ. ( πλην των Κων Βουρλάκη & Φακιδάρη), σε αυτές τις κινητοποιήσεις όπου το προεδρείο του συλλόγου γυρνούσε στα μαγαζιά για να ενημερώσει τους ελάχιστους εμπόρους που πήγαν να ανοίξουν και να τους εξηγήσει τους λόγους που δεν έπρεπε να το κάνουν εσείς που ήσασταν? Και φτάνουμε τώρα στην επίμαχη Κυριακή 29/12. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τα συμβούλια του συλλόγου, η άποψη και απόφαση μας ήταν εξ αρχής τα μαγαζιά να παραμείνουν κλειστά εκείνη την μέρα. Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο που ήταν και η αιτία να ξεκινήσει η αναστάτωση. 
Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι υπήρχαν αρκετοί συνάδελφοι που ήθελαν να ανοίξουν εκείνη την ημέρα με το σκεπτικό πως παραδοσιακά η τελευταία Κυριακή του χρόνου είναι σχεδόν πάντα ανοικτά, σε συνδυασμό με την μειωμένη κίνηση και την αγωνία τους να καλύψουν μέρος από το ήδη χαμένο έδαφος της χρονιάς και πως δεν συνέδεαν την συγκεκριμένη Κυριακή με την γενικότερη άρνηση τους για μη λειτουργία τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου. Γνωρίζαμε επίσης πως ο σχετικός νόμος περιελάμβανε στις 7 Κυριακές που νομίμως μπορούσαν να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις ήθελαν και τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και θεωρήσαμε πως αν κάποιοι έμποροι το ήθελαν πολύ να δουλέψουν εκείνη την ημέρα, θα το έπρατταν νομίμως και παρά την αντίθετη άποψη του συλλόγου και θα εκτονωνόταν η κατάσταση. 
Εκείνο που δεν γνωρίζαμε όμως ( όπως δεν το γνώριζαν και πολλοί άλλοι σύλλογοι της Ελλάδας όπως του Ηρακλείου, Λασιθίου, Βόλου, Λάρισας κλπ) είναι πως όταν το υπουργείου μιλούσε για 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, δεν εννοούσε γενικά την περίοδο των Χριστουγέννων ( όπως όλοι την αναφέρουμε και εννοούμε τις τελευταίες 12-15 ημέρες του χρόνου) αλλά κυριολεκτούσε και εννοούσε τις 2 Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτό το αντιληφθήκαμε πριν 1,5 μήνα και ενώ είχε παρέλθει η ημερομηνία που είχαμε δικαίωμα να το ζητήσουμε από τον αντιπεριφεριάρχη Κο Βουλγαράκη όμως θεωρησαμε το θέμα λήξαν μιας και δεν υπήρχε – νομικά πλέον-τέτοια δυνατότητα. Δυστυχώς όμως, τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η «παράνομη» απόφαση του αντιπεριφεριαρχη Ηρακλείου Κου Κουκιαδάκη ό οποίος λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έδωσε την άδεια να δουλέψουν τα εκεί καταστήματα την τελευταία Κυριακή. Αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από συναδέλφους στα Χανιά και για αυτό τον λόγο συγκαλέσαμε έκτακτο συμβούλιο στις 13/12 για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και αν θα ζητήσουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο. Στο συμβούλιο αυτό ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για την ούτως η άλλως άρνηση του δικού μας αντι/ρχη Κου Βουλγαράκη να δώσει αντίστοιχη άδεια και αποφασίσαμε να του στείλουμε επιστολή όπου του ζητούσαμε να παρέμβει στον Κο Αρναουτάκη και να παρθεί απόφαση ( θετική η αρνητική) για όλη την Κρήτη. 
Τις επόμενες ημέρες και ενώ δεν βλέπαμε καμία σχετική εξέλιξη, μέλη του εμπορικού συλλόγου μας έφεραν υπογραφές που είχαν συλλέξει από όλους σχεδόν τους κεντρικούς εμπορικού δρόμους των Χανίων όπου μας δήλωναν πως θα ήταν ούτως η άλλως ανοικτά την Κυριακή 29/12 ασχέτως του αν υπήρχε η σχετική νομιμοποίηση. Ως προεδρείο τους εξηγήσαμε ευθαρσώς πως ο σύλλογος δεν μπορούσε να πάρει μία τέτοια απόφαση και να καλέσει τα μέλη του να ανοίξουν παράνομα. Κατά συνέπεια, κάνουμε για άλλη μία φορά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Ε.Σ.Χ. δεν πήρε ποτέ απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εκείνη την Κυριακή, θεωρήσαμε όμως υποχρέωση μας ως εκπρόσωποι των μελών μας να γνωστοποιήσουμε την απόφαση εκείνων που θα ήταν ανοικτά. Δυστυχώς η παραπάνω στάση δεν βόλευε κάποιους που έψαχναν εναγωνίως να βρουν κάτι για να ασκήσουν κριτική με στόχο την αυτοπροβολή τους και το να δικαιολογήσουν σε διάφορες κατευθύνσεις, την παρουσία και τον ρόλο τους στο συμβούλιο του συλλόγου και διάλεξαν την χειρότερο χρονικά στιγμή για να την εκφράσουν, τρεις ημέρες πριν την επίμαχη Κυριακή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση σε συναδέλφους και καταναλωτές με αποτέλεσμα κάποιοι έμποροι να μην ανοίξουν τελικά και βέβαια πολλοί καταναλωτές – υπό το καθεστώς της αμφιβολίας για το αν θα είναι τα μαγαζιά ανοιχτά- να μην κατέλθουν στην αγορά. 
Πραγματικά αναρωτιόμαστε: Γιατί τα – κατά δήλωση τους- αντιπολιτευόμενα μέλη του Δ.Σ. Κοι Χίνος, Φακιδάρης, Βουρλάκης και Κα Μπινιά δεν έκαναν αυτές τις «δηλώσεις-καταγγελίες» μία ημέρα μετά την Κυριακή 29/12, ώστε και την όποια κριτική τους να κάνουν και να μην δημιουργήσουν προβλήματα στους ίδιους τους εμπόρους των Χανίων? Ποιος ο λόγος να βιαστούν και να δημιουργήσουν τόσο μεγάλο πρόβλημα σε εκείνους που τους έχουν επιλέξει για να προασπίζουν τα συμφέροντα τους? Τελικά εκπροσωπούν επάξια όλους αυτούς που τους τοποθέτησαν στο Δ.Σ. και οι οποίοι τους ψήφισαν αλλά άνοιξαν με δική τους ευθύνη την Κυριακή? Τελικά ποιοι έκαναν την μεγαλύτερη ζημιά την Κυριακή, τα ανοιχτά καταστήματα χωρίς την έγκριση του συλλόγου ή αυτοί με την απειρία τους και με την αγωνία τους να υπάρχουν ως πολιτικοί εκπρόσωποι?
Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι πέρυσι τα Χριστούγεννα η Κα Μπινιά ( υπό την ανοχή του τότε αντιπροέδρου Κου Χίνου και του Γ.Γραμματέα Κου Φακιδάρη),είχε κινήσει γη & ουρανό για να ανοίξουν παράνομα τα μαγαζιά την αντίστοιχη τελευταία Κυριακή του χρόνου ( οι σχετικές ενέργειες & ψηφοφορίες είναι γραμμένες στα πρακτικά του συλλόγου και υπογεγραμμένες από τους ίδιους) και σαν να μην έφτανε αυτό, έβγαλε μόνη της δελτίο τύπου και έκλεισε παρανόμως τα μαγαζιά την Πέμπτη 3/1/13 ( αφήνοντας ανοικτές όλες τις πολυεθνικές εκείνη την μέρα) παρά την αντίθετη απόφαση που είχαμε πάρει στο συμβούλιο. Αυτά συνέβαιναν πέρυσι, η διαφορά μας όμως ήταν ότι εμείς δεν βγήκαμε ποτέ να τα δημοσιοποιήσουμε συναισθανόμενοι την ζημιά που θα κάναμε στον σύλλογο και στην εικόνα που θα δημιουργούσαμε στους καταναλωτές ως έμποροι. 
Τέλος, δηλώνουμε για πολλοστή φορά την αντίθεση μας στην γενικότερη – και χωρίς νόημα- διεύρυνση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και σας καλούμε όλους να κρατήσουμε τα καταστήματα μας κλειστά την Κυριακή 19/1/14. Επίσης προσκαλούμε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, κυρία Μπινιά και Κύριο Χίνο να έρθουν με εμάς την Κυριακή 19/1/14 στο αγώνα μας για να κλείσουν οι πολυεθνικές και να μην απέχουν για ακόμα μία φορά.
ΥΣ. Ο εμπορικός σύλλογος Χανίων και το προεδρείο του, παράγουν ουσιαστικό έργο και παρεμβαίνουν όπου και σε όποιους χρειάζεται, προασπίζοντας τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των συναδέλφων. Η εσωστρέφεια που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν το σύλλογο τον τελευταίο χρόνο επειδή δεν τους αρέσουν μάλλον οι νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες αλλά πάντα το ρίχνουν στο «ηθικό» πρέπει να τελειώσει εδώ. Άλλωστε όπως είπε ένας παλιός έμπορος: Δέντρο που δεν έχει καρπούς, δεν το πετροβολούν…\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook