Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εντός του α΄εξαμήνου εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου και σημείωσε ότι από τον Απρίλιο οπότε θα υπάρξει πιστοποίηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat έως τον Ιούνιο υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε να καταλήξει η συμφωνία.

«Αν τηρηθεί ο βασικός προγραμματισμός οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν εντός της Ελληνικής Προεδρίας, από ότι φαίνεται. η eurostat πιστοποιεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, άρα έχουμε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο και νωρίτερα. Μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως τον Απρίλιο, μπορεί να μην καταλήξει πριν από τον Ιούνιο, αλλά θα έχει γίνει μία σημαντική συζήτηση και νομίζω ότι μέχρι τον Ιούνιο έχουμε όλο το περιθώριο να έχουμε καταλήξει. Σαφώς η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση, που σημαίνει πριν από τις ευρωεκλογές.»

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην σημαντική πτώση των spreads «Τα spreads του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν κάτω από 600 μονάδες βάσης. Όλα αυτά αντανακλούν και πιστοποιούν τις θετικές εξελίξεις που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα σχολίασε και τα τελευταία δημοσιεύματα τα οποία αμφισβητούν τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Εμείς την απάντησή μας τη δίνουμε στην πράξη όπως φάνηκε και από την προηγούμενη χρονιά. Εγώ δε βλέπω κανένα αρνητικό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων μου στο eurogroup για την Ελλάδα, μα κανένα απολύτως. Άλλωστε και οι αγορές επιβεβαιώνουν τις θετικές εξελίξεις, γιατί αυτό τελικά έχει σημασία.»

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για την απόφαση που έλαβε ότι το δημόσιο θα πληρώνει μικρότερο τόκο όταν καθυστερεί τις οφειλές έναντι αυτού που ζητά από τους φορολογούμενους, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε «Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τώρα το κράτος δεν είχε καν επιτόκιο – αν δεν κάνω λάθος ήταν μηδέν – άρα είναι μία τεράστια πρόοδος και αυτή η διαφορά έχει να κάνει και με το ρίσκο. Το κράτος πληρώνει πάντα»

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook