Το Δανέζικο πλοίο που μεταφέρει το πρώτο φορτίο χημικών όπλων που εγκαταλείπει τη Συρία, απέπλευσε από το συριακό λιμάνι της Λατάκειας χθες, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το φορτηγό πλοίο "Ark Futura" συνοδεύουν κινεζικές, ολλανδικές, νορβηγικές και ρωσικές φρεγάτες.

Τα όπλα θα μεταφερθούν στην Ιταλία, όπου θα τα παραλάβει πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού και θα τα μεταφέρει σε διεθνή χωρικά ύδατα (δείτε τον χάρτη) για να καταστραφούν σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο που θα βρίσκεται στο πλοίο.

Το συγκεκριμένο σημείο επελέγη καθώς είναι στην μέση της Μεσογείου και σε μεγάλη απόσταση απο τις ακτές και συγκεκριμένα σε απόσταση 250 χιλιομέτρων απο την Μάλτα, 300 χιλιομέτρων απο την Σικελία, 400 χιλιομέτρων απο Τρίπολη ή Πελοπόννησο και σε απόσταση 500 χιλιομέτρων απο την Κρήτη.Η απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών όπλων αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση της συμφωνίας για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου στη Συρία.

Μία προηγούμενη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα όπλα εγκαταλείφθηκε όταν Σύροι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις τοξικές ουσίες στο προδιαγεγραμμένο σημείο στη Λατάκεια.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από διαμεσολάβηση Ρωσίας και ΗΠΑ, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου στην περιοχή Γκούτα. Εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση για την οποία αντάρτες και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται.