Από το ηλεκτρονικό σύστημα των καμερών θα διαπιστωθεί εαν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός πέρασε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όχι στην πτέρυγα που ήταν φυλακισμένος αλλά στην πτέρυγα των Πυρήνων της Φωτιάς....

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης διαψεύδουν κάτι τέτοιοιο, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χριστόδουλος Ξηρός εκμεταλλεύθηκε το εθιμοτυπικό άνοιγμα των πυλών από τα κελιά που γίνεται κάθε χρόνο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έφυγε από την Ε Πτέρυγα και πήγε στην πτέρυγα των Πυρήνων.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, οι κρατούμενοι διασκέδαζαν μέχρι το πρωί. Το τι συζητήθηκε κανείς δεν θα μάθει, ωστόσο σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ειδικό κλιμάκιο τεχνικών εστάλη στον Κορυδαλλό για να ελέγξει όλο το σύστημα των καμερών και να διαπιστωθεί αν όντως μετακινήθηκε ο Ξηρός στην Α Πτέρυγα.

Ασφάλεια: Εμείς τα λέγαμε...

Πριν από έξι μήνες, η ασφάλεια είχε προειδοποιήσει, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, για τους κινδύνους απόδρασης επικίνδυνων κρατουμένων. Έγραφε το συγκεκριμένο σήμα:

"Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία μας στοιχεία, ικανός αριθμός κρατουμένων που λαμβάνουν άδεια δεν επιστρέφουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά την λήξη αυτής και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στην στην βαρύνουσα εγκληματικότητα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα την δημόσια ασφάλεια της χώρας και κλονίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών."

Ο ρόλος του Χριστόδουλου Ξηρού και η σύμπραξη με τους Πυρήνες

"Σηματοδότης", "εμψυχωτής", "συμπαραστάτης", "συμβουλάτορας", "ινστρούχτορας", "καθοδηγητής". Αυτοί είναι μερικοί από τους ρόλους που θα μπορούσε να λάβει ο 55χρονος Χριστόδουλος Ξηρός, όπως επισημαίνουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, αν ο ίδιος το έχει αποφασίσει ή «συναποφασίσει».

Ακόμη και η εξαφάνιση, η φυγή του, λειτουργεί υποστηρικτικά και συσπειρωτικά για εκείνους που θέλουν να έχουν το δικό τους ρόλο στην «αναγέννηση» της νεοτρομοκρατίας, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές.

«Δεν παραβίασε τους όρους της άδειας για να επιστρέψει φυλακή» υποστηρίζουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Θεωρούν μάλιστα ότι ο 55χρονος Χριστόδουλος Ξηρός αποφάσισε και προσχεδίασε τη φυγή του, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο «εξωτερικής βοήθειας» σε αυτή του την κίνηση. Δεν αποκλείουν αυτή η απόφαση να προήλθε από την χρονική συγκυρία κατά την οποία διαφαίνεται η προσπάθεια αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας στα βήματα της... 17 Νοέμβρη.

Θεωρούν μάλιστα ότι ο 55χρονος Χριστόδουλος Ξηρός αποφάσισε και προσχεδίασε τη φυγή του, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο «εξωτερικής βοήθειας» σε αυτή του την κίνηση

Αυτές οι σκέψεις των αξιωματικών της αστυνομίας συνδυάζονται με τις πληροφορίες που είχαν και αφορούσαν την «συμβίωση» του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές του Κορυδαλλού. Όταν βγήκε από τα ειδικά κελιά και μεταφέρθηκε στις ανδρικές φυλακές φαίνεται να έκανε «στενή παρέα» με γνωστό ποινικό, συμπαθούντα των... αντιεξουσιαστικών απόψεων. Εκεί ήρθε σε επαφή με νεαρούς κρατούμενους, κατηγορούμενους για συμμετοχή στις ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

«Φανταστείτε μια ‘σύμπλευση’, Χριστόδουλου Ξηρού, Παλαιοκώστα, Μαζιώτη και μερικών άλλων. Ακόμη και να μην υπάρχει, το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι, λειτουργεί ενθαρυντικά για εκείνους που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ίσως και για άλλους που βρίσκονται στο μεταίχμιο να το κάνουν», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δηλώσεις του συνηγόρου του, Φραγκίσκου Ραγκούση, περί «πολιτικής απόφασης, ανάλογη της επαναστατικής του δράσης και της ιστορίας του», επιβεβαιώνουν εν μέρει ή τουλάχιστον ενδυναμώνουν τις αστυνομικές εκτιμήσεις. Ο κ. Ραγκούσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του παρεμβάσεων, εκτίμησε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός, «αποφάσισε να αποδράσει».
Click for more: O συνήγορος του Χ. Ξηρού στον Νίκο Ευαγγελάτο

Για τον 55χρονο «Μανώλη» της 17Ν, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «ο εφησυχασμός και το προσωπικό συμφέρον ήταν πάντα ξένα προς τον χαρακτήρα του και γι αυτό και έλαβε την απόφαση αυτή». Ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού θεωρεί ότι η πολυετής φυλάκισή του, και οι ειδικές συνθήκες κρατήσεως, δεν έκαμψαν τίποτα από το φρόνημά του και τη θέση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι αυτή η άδεια, ήταν η 7η για τον Χριστόδουλο Ξηρό, τους τελευταίους 15 μήνες. Θεωρητικά δηλαδή ήταν «ευνοούμενος» αυτής της ευεργετικής διάταξης του νόμου, την οποία φαίνεται πως απαρνήθηκε με μία συνειδητή απόφαση διαφυγής. «Προτίμησε να είναι ελεύθερος-κυνηγημένος, παρά φυλακισμένος. Ευνόητη και λογική απόφαση για τα δικά του πιστεύω» παραδέχονται στελέχη της αστυνομίας, που καλούνται να τον εντοπίσουν και συλλάβουν πριν τυχόν προβεί σε επαφές, κινήσεις και ενέργειες, που οι ίδιοι απεύχονται.

Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν στο σπίτι του παπά Τριαντάφυλλου, πατέρα του Χριστόδουλου Ξηρού, στις 02:30 τα ξημερώματα, διαπίστωσαν ότι ο 55χρονος είχε αφήσει όλα τα πράγματά του, όπως και το κινητό του τηλέφωνο που ήταν απενεργοποιημένο. Η τελευταία επαφή μαζί του ήταν στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, όταν είχε δώσει το παρών στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας, δηλαδή είχαν περάσει τουλάχιστον 36 ώρες έως ότου αναζητηθούν τα ίχνη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χριστόδουλος Ξηρός της πρώτες δύο ημέρες της άδειας του, χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο της αδερφής του, που είχε έρθει από την Φλώρινα για τις γιορτές. Εκείνη τον πήγε τις δύο πρώτες μέρες να δώσει το παρών στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Φλώρινα. Στις 3-4 και 5 Ιανουαρίου χρησιμοποίησε το όχημα ενός ανιψιού του για να πάει στο αστυνομικό τμήμα.

Οι αστυνομικοί λαμβάνουν συνεχώς καταθέσεις από τα συγγενικά του πρόσωπα επιχειρώντας να διαπιστώσουν το τελευταίο σημείο που είχε παρουσία ο Χριστόδουλος Ξηρός και να κατευθύνουν τις έρευνες εντοπισμού του.

newsit.gr