Η Αστυνομία είχε προειδοποιήσει τις δικαστικές Αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν στις φυλακές χρησιμοποιώντας τις άδειες ως μέσο για να δραπετεύσουν, ωστόσο το σήμα της Ασφάλειας φαίνεται ότι αγνοήθηκε.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η προειδοποίηση είχε διατυπώσει εγγράφως τον περασμένο Ιούνιο από τη Διεύθυνση Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγραφε:
«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία μας στοιχεία, ικανός αριθμός κρατουμένων που λαμβάνουν άδεια δεν επιστρέφουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά τη λήξη αυτής και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη δημόσια ασφάλεια της χώρας (επηρεάζουν σε αριθμό πολλαπλάσιο του αριθμού τους την εγκληματικότητα) και την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας (σπατάλη ανθρώπινων πόρων και μέσων επί μακρό χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό και την εκ νέου σύλληψή τους), ενώ κλονίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Η παραβίαση των όρων της άδειας που είχε χορηγηθεί στον εκ των εκτελεστών της 17Ν, προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές και πυροδοτεί νέα ένταση στις σχέσεις των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς ο Νίκος Δένδιας θέτει ανοικτά ζήτημα ευνοϊκής μεταχείρισης των τρομοκρατών από τις δικαστικές Αρχές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέδρασε, προαναγγέλλοντας την αυστηροποίηση του πλαισίου των αδειών σε κρατουμένους και τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας.
Σύμφωνα με Τα Νέα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνώριζαν ότι το σοκ από την είδηση της απόδρασης ήταν ακόμη μεγαλύτερο, κυρίως επειδή άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο αγνοούσαν ότι ένας εκ των εκτελεστών της 17Ν απολάμβανε το δικαίωμα της άδειας από τη φυλακή.

Και είναι προφανές ότι εκτιμήθηκε πως η χρονική συγκυρία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον κυβερνητικό σχεδιασμό όσο και στη διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς ένα από τα «πιστόλια» της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που στιγμάτισε τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έχει διαφύγει ουσιαστικά με κρατική διευκόλυνση, την παραμονή της επίσημης ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία -με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού- πιθανολόγησε ότι «ετοιμάζεται μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα» και κάλεσε την πολιτεία «να αντιδράσει άμεσα, δυναμικά και αποτελεσματικά».

Σε μια έμμεση απάντηση στην παρέμβαση της πρώην υπουργού, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ασφαλής χώρα».

Από την πλευρά τους, η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ανήρτησαν μήνυμα σε αντιεξουσιαστικό site, στο οποίο κάνουν λόγο για «υπέροχη μέρα», εύχονται στον Χρ.Ξηρό «καλό δρόμο» και επισημαίνουν ότι «η εποχή της επίθεσης ξεκίνησε».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook