Στις προσλήψεις υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά, αναφέρεται σε απάντηση που διαβιβάστηκε στην Βουλή, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από δημόσιες τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου για «πάρτι προσλήψεων» στους δήμους αλλά και για «10.000 -12.000 δημοσίους υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά».

Ωστόσο στην απάντηση του κ. Μητσοτάκη επισημαίνεται ως «παραπλανητική οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού, «ο έλεγχος εγκυρότητας δικαιολογητικών και ο εντοπισμός τυχόν πλαστών δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της συνολικής πολιτικής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στον Δημόσιο τομέα.

Για πρώτη φορά επιχειρείται στο δημόσιο ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών. αλλά και άλλων δικαιολογητικών, μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».

Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για μια εκ των πραγμάτων πολυδιάστατη και σύνθετη διαδικασία η οποία, για να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική απαιτεί χρόνο, συντονισμένες ενέργειες και λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να αποδώσει καρπούς.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί, είναι παρακινδυνευμένη και άκρως παραπλανητική. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής έλεγχοι εγκυρότητας πιστοποιητικών:

1. Έλεγχος σε 178 Δήμους με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων δημοτικών αστυνομικών

2. Έλεγχος για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9,873 επιτυχόντων σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2004

3. Λοιποί έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών σε διάφορες υπηρεσίες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook